Празници без хранителни излишества


vd 01/12/2007

Смейте се от сърце, а не яжте на корем!

Наближава поредицата от коледни и новогодишни празници и всички чакаме времето за тържества. Гости, партита, пазаруване на лакомства и подаръци, готвене, украсяване на елхата у дома – това заедно повишава градуса на настроението ни през тази иначе студена част на година.

Всички развързваме кесиите в магазините, увлечени от празничната еуфория. Проблемът е, че след това трябва да отпускаме коланите поради лавината от калории.

С малко планиране, можем да избегнем натрупването на допълнителни килограми, които ще ни развалят настроението след отминаването на празниците и връщането към всекидневните ни задължения. Втората полза е, че ще си спестим и излишни разходи от разточителството.

Прехранването не само води до натрупването на телесни тлъстини, но влошава и контрола на кръвната глюкоза, кръвното налягане, холестерола и триглицеридите…

Излишествата от храна или алкохол през празниците са причина повече хора да попадат в здравни заведения по спешност поради миокарден инфаркт, сърдечни аритмии, хипертонични кризи, диабетна кетоацидоза, тежка хипогликемия, остър панкреатит, счупвания на кости поради падания…

Не отивайте на парти с напълно празни стомаси, за да не препълвате чинията си там многократно и да лапате без мярка. Вярно, аванта е! Но, човек не трябва да забравя, че все пак има само един стомах за всеки празник или делник…

Контролирайте размера на порциите и броя на чашките! Наслаждавайте се на малките парченца или хапки от различни вкусни ястия, а не препълвайте чинията си с безразборно с храна. Вярно, човешкото око е ненаситно, но нашето тяло не може да изгори хилядите допълнителни калории… Още повече, че на следващия ден малцина от нас ще отидат на ски или на планински поход.

Не обръщайте бързо чашките, а пийте алкохола на малки глътки. Концентратите съдържат много алкохол и калории, затова по-добре ги разреждайте с лед. Не е страшно, ако се изпият две-три чаши сухо вино. Тъй като празничните вечери са дълги обаче, то преминавайте на чиста водица, ако се изпили дажбата за деня.

Нареждайте тържествена маса с много украса – гирлянди, топки, свещници, борови клонки, чинии, чаши, различни прибори за сервиране. Това не само ще създаде празнично настроение на хранещите се около такава маса, но ще намали мястото за големите тави, табли и тенджери, както и за бутилките с алкохол. Предварително сервирайте алкохола за вечерята върху бюфета в трапезарията (или върху плота на бара, или където и да е било около масата) и не вадете допълнителни шишета и дамаджани.

Сервирайте след основното ядене табла или купа с различни свежи плодове (ябълки, портокали) и цели орехи. Парченце плод и един-два ореха е чудесна идея по някое време на вечерта. Предложете сладките лакомства едва след това. Всеки ще се е заситил и с лекота ще се откаже от голямото парче баклава или щрудел.

За хората, които са на лечение с инсулин, е важно да балансират между количеството на въглехидратите и дозата на инсулина. Те не трябва да пият алкохол нагладно, защото това увеличава риска за хипогликемия (алкохолът е източник на калории, но сухите концентрати и вина не съдържат въглехидрати!).

За сладките хора поначало е важно да не прекаляват с калориите и животинските мазнини, както и да не консумират съдържащи захар течности (обикновени безалкохолни напитки, сладки вина, ликьори). Ако хапнем малко парченце празничен сладкиш или блокче шоколад не е престъпление, особено ако през деня сме походили пеша и преди това сме ограничили приема на останалите въхлехидрати (баница, картофи, бял хляб).

Веселете се с близките хора и колегите, а не се напивайте с тях. Ако човек е увлечен в приятен разговор около масата, ако се разказват забавни истории, разменят подаръци или го чакат различни, приятни изненади през цялата вечер, то тогава мисълта му няма да е само в яденето и пиенето. Отрупаната с храна маса не прави празника, а компанията около нея!

Танцувайте между отделните похапвания. На дансинга човек не може да държи чиния или чаша в ръка. Това дава възможност на неговия стомах и черен дроб да си починат, а на снагата – да се раздвижи… Поканете любимия ви човек на танц – това е още един начин да му благодарите за празника и изобщо за хубавите моменти, които ви дарява през сивите делници.

Novo Nordisk