Повечето от диабетиците носят неправилен размер обувки


vd 01/12/2007

Над 60% от хората с диабет носят недобре пасващи им обувки, което ги излага на риск за разязвявания на стъпалата, показаха резултатите от проучване на подиатри във Великобритания, публикувани през ноември в International Journal of Clinical Practice.

„Ние знаем от предишни изследвания, че 80% от всички ампутации започват с разязвяване на стъпалото, което в повечето случаи е причинено от тясни или къси обувки”, коментират авторите.

При 100 пациенти с диабет са били измерени дължината и ширината на стъпалата. Само една трета от тях са имали поне по един чифт обувки, който е бил с подходящ размер.

Едва при 24% обувките са били достатъчно широки и дълбоки и за двете стъпала. При 20% обаче чипиците са били с един номер по-малки…

Един от пет пациенти е имал намалена чувствителност на стъпалата към допир и болка поради диабетна невропатия, което означава, че протриването на кожата от непасващи обувки не може да бъде усетено.

Хората със захарна болест трябва да си купуват подходящ номер – нови обувки трябва да се мерят късно следобяд или привечер, защото тогава стъпалата са с един номер по-големи на размер.

Всеки нов чифт трябва да се носи за кратко време – най-добре първо вкъщи, докато се отпусне. Едва след това, човек може да го обуе за по-дълго време – примерно да отиде на работа, на парти и т.н.

Обувките трябва да се оглеждат всеки път, преди да се сложат на краката, за да сме сигурни, че вътре няма чужди предмети като случайно попаднали камъчета, стърчащи пирончета или подгънат хастар.