Нуждаем ли се от педометри, за да ходим за здраве?


vd 01/12/2007

Хората, които използват педометър (брояч на крачки) ходят по-редовно, което увеличава физическата им активност през деня. Резултатът от всичко това е намаляване на индекса на телесната им маса и на кръвното налягане, показаха данните от 26 проучвания, публикувани през ноември в списанието на Американската медицинска асоциация JAMA.

В тези проучвания (четири рандомизирани и 18 обсервационни) са участвали близо 2800 души на средна възраст 49 години, от които 85% жени. Средната продължителност на наблюдението е 18 седмици.

Използването на педомер е довело до увеличаване на извървяваните крачки всеки ден с 2200 до 2500 в различните проучвания (2000 крачки са около 1.6 км) или това е означавало повишаване на обичайната всекидневна двигателна активност с близо 27%!

Повишеното редовно ходене е довело до намаляване на индекса на телесна маса при запазване на начина на хранене. Освен това, систолното кръвно налягане се е понижило със средно 3.8 милиметра живачен стълб, като при крачещите по-дълго, намалението на кръвното налягане е било най-изразено.

Според съвременните препоръки, човек трябва да прави най-малко 4000 крачки на ден, като целта е стъпка по стъпка да достигне до 10 000 крачки на ден.

Над половината от възрастните хора в развитите страни водят заседнал начин на живот, като една четвърт не упражняват никаква физическа активност през свободното си време, показва статистиката. Вместо да ходим пеша дори до най-близката спирка на градския транспорт, ние яхваме колата и започваме надпреварата с околния свят…

Негативното влияние на ленивото ни поведение е огромно. Ако, например един от десет американци, водещи заседнал начин на живот, започне да ходи редовно пеша, то страната ще спести около $5.6 милиарда от разходите за лечение на сърдечносъдовите заболявания.

Педомерите са малки на размер и относително нескъпи устройства, които се закачват на колана на панталона или полата и измерват броя на крачките, които правим при разходката си всеки ден. Някои от моделите изчисляват и калориите, които изразходваме през това време.

Идват коледни и новогодишни празници, както и поредица от именни дни в началото на януари. Каква по-добра идея за подарък на вашите близки и приятели от това да им поднесете педомер? Подаръкът не е с висока цена (достъпен е за всеки джоб), но за сметка на това е от сърце.

Крачете за здраве, е най-доброто пожелание, което можете да отправите към себе си и към най-любимите си хора през новата година.

Novo Nordisk