Ново Нордиск оцвети НДК в синьо под мотото “Живот за детето”


vd 01/12/2007

* НДК в София бе част от проекта „Лъчи на надеждата”, заедно с Емпайер стейт билдинг в Ню Йорк, Ниагарският водопад, операта в Сидни, статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, езерният фонтан в Женева, наклонената кула в Пиза, мостът над Босфора, Олимпийският стадион в Монреал…

* Публика над 3500 души, толкова колкото са децата със захарна болест в страната

* В България има диагностицирани 300 000 души с диабет. Още толкова не знаят за заболяването си

Тазгодишният Световен ден на борба с диабета бе посветен на децата и всички инициативи по целия свят преминаха под мотото “Живот за детето”. Всяка година нови 3% от подрастващите на планетата се разболяват от тип 1 диабет, като 5% от тях са деца в предучилищна възраст.

С мисъл за българчетата с диабет, датската фармацевтична фирма Ново Нордиск „оцвети” НДК в синьо – цветът на глобалната кампания на ООН „Заедно срещу диабета”.

Националната асоциация на децата с диабет организира благотворителния концерт, посветен на 14 ноември – Световния ден на борбата с диабета и приемането на специална Резолюция на ООН за захарната болест. Всички средства, събрани на събитието, бяха предоставени на Асоциацията за подпомагане на дейността й в грижите за малчуганите с диабет в България.

Тази година честванията на 14 ноември бяха под надслов „Заедно срещу диабета”. За първи път пациентските организации, здравните специалисти, здравната администрация, медиите и обществеността се обединиха в една обща кауза за повишаване на информираността относно захарния диабет.

Кулминацията на честванията бе благотворителният концерт в Зала 1 на НДК, която събра над 3500 души, толкова колкото са децата със захарна болест в страната. Концертът ”Заедно срещу диабета” бе организиран с медийното партньорство на BG Радио и със съдействието на Ново Нордиск.

За участие в концерта бяха поканени едни от най-популярните български поп музиканти – Дони и Нети, Васил Найденов, Графа, Любо, Нина Николина и Калин Вельов, Невена Цонева (победителката от Music Idol), Теодор Койчинов, трупата на Нешка Робева. Водещи бяха Иван и Андрей.

Официални гости бяха Г. Пирински, председател на НС, посланикът на кралство Дания Коре Ерхард Янсон, д-р Р. Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса, проф. Виктор Юргенс, Изпълнителен директор на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD), водещи български ендокринолози и други видни обществени личности.

На 13 и 15 ноември 30 деца с диабет от 16 различни страни членки на Евросъюза гостуваха на Европейския парламент, за да апелират към депутатите да обърнат по-специално внимание на потребностите от грижи и лечение на тези деца, като най-вече се акцентира на училищното здравеопазване. 15-годишната Виктория Павлова от Варна бе българската ”сладка” представителка, която гостува в Страсбург.

По повод на Световния ден на борбата с диабета, децата от Националната асоциация на децата с диабет направиха жив кръг пред централния вход на Националния дворец на културата на 14 ноември в 18.30 часа. 246-те сини балона полетяха във въздуха, за да въздигнат надеждите на 246 милиона души с диабет по света за по-добър живот.

Всяко дете написа своята мечта на син балон, пълен с хелий. Всички деца се хванаха за ръце и заедно пуснаха балоните във въздуха. Грандиозното шоу бе на фона на осветения в синьо НДК – като цвета на земята, гледана от космоса…

Повече от 250 паметници на културата, емблематични сгради и монументи в целия свят бяха осветени в синьо по повод на 14 ноември. Пълен списък на светещите сгради и на държавите, участвали в проекта „Лъчи на надеждата”, както и как изглеждаше нашата синя планета на 14 ноември, погледната от сателит на НАСА – можете да видите на

www.worlddiabetesday.org/bluemonuments.

Грандиозното глобално шоу бе инициатива на съвместна кампания на ООН и на Международната диабетна федерация (IDF). В Париж с “246 стъпки” (колкото са живеещите със захарната болест на планетата) по площад Етоал до Айфеловата кула французите демонстрираха своята загриженост за растящата епидемия. Хиляди нюйоркчани се присъединиха към поход от „246 стъпки” от сградата на ООН по Първо авеню в чест на всички хора с диабет по света.

На 21 декември 2006 година Общото събрание на ООН прие специална Резолюция за захарния диабет, с което се увенчаха с успех усилията на световната общност, на десетките професионални и пациентски организации, на милиони диабетици и техните семейства, участвали в една от най-масовите световни кампании.

Резолюцията за захарния диабет определя 14 ноември за Световен ден на диабета, официално наблюдаван от ООН. Инициативата цели да подчертае тревожното нарастване на броя на хората с диабет, да подобри информираността относно заболяването и възможностите за превенция, както и да насърчи правителствата да работят по проблемите на захарния диабет чрез приемането на национални диабетни програми.

Как 14 ноември се превърна в Ден на ООН, можете да четете онлайн в книгата на IDF:

http://book.worlddiabetesday.org.

Днес с диабет са почти 7.3% от населението на земята. Всяка година броят им нараства с над седем милиона и прогнозата е, че през 2025 година диабетиците ще достигнат 380 милиона. Диабетът е една от основните причини за ранна смърт. На всеки 10 секунди един човек умира от усложненията на диабета.

В България има диагностицирани над 300 000 души със захарен диабет. Разпространението му у нас придобива застрашаващи размери и по последни данни засяга около 8% от населението, като половината от тях не знаят, че са заболели. Две трети от хората с диабет са с лош контрол на заболяването.

Диабетът може да бъде контролиран с подходящи грижи, обучение и съвременно лечение. Ранната диагноза и навременното лечение ще помогнат на хората с диабет да страдат по-малко и да избегнат тежките усложнения. Диабетът е сериозен социално-икономически проблем и трябва да бъде приоритет на всяко правителство.

Novo Nordisk