Неефективно лечение на хората с диабет


vd 01/12/2007

Около две трети от болните от диабет не се лекуват ефективно, според доц. Владимир Христов, началник на клиниката по ендокринология на Александровската болница. Според него причината е в лошия контрол на нивото на кръвната глюкоза.

В момента диабетиците имат право само на 150 безплатни тест ленти, които са крайно недостатъчни, каза лекарят. Другият проблем е, че въпреки привикването към определени лекарства не се сменя терапията.

Според доц. Христов, е необходимо да се променят и клиничните пътеки за лечението на диабета и да се въведат диагностично свързаните групи. По този начин ще може да се лекуват и съпътстващите заболявания, за които в момента в пътеките не са предвидени препарати.

Около 300 000 са хората с диабет в България, още почти толкова са в преддиабетно състояние, сочи статистиката. За съжаление половината от тях не знаят, че са болни, и когато болестта се открие, вече имат сериозни усложнения, според проф. Анна Мария Борисова, председател на Българското дружество по ендокринология. Тя допълни, че нелекуваният диабет е водеща причина за слепота, ампутация на крайници, повишен риск от инсулт и инфаркт.

Според експерти, за овладяването на диабета отиват около 24% от всички отделени средства. Останалите се дават за лечение на усложненията. Затова е много по-добре да се отпускат пари за профилактика. У нас е разработена национална програма за борба с диабета, но тя все още не е приета, казаха ендокринолозите.

Novo Nordisk