Кодекс на фармацевтите


vd 01/12/2007

Фармацевтите няма да имат право да обиждат колегите си и да крадат клиентите им, както и да приемат подаръци от производители или търговци на лекарства. Това е заложено в Кодекса за професионална етика на магистър-фармацевта, който беше приет на извънредния конгрес на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Според кодекса, аптекарите трябва да следят как другите изпълняват задълженията си и “да съдействат при разследване на професионалните качества на колегите си”. Санкциите за неспазване на кодекса са глоба от една до пет минимални работни заплати и отписване от регистъра на регионалната фармацевтична колегия за период от три месеца до три години.

На конгреса беше приета и декларация към премиера Сергей Станишев и министъра на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, в която фармацевтите изразяват неодобрението си към предложенията за драстично намаляване на надценките върху лекарствата. От съюза смятат, че проектът не е икономически обоснован, в момента пазарът е стабилен и не се налага никакво намаление.

На конгреса дойде президентът на Фармацевтичната група на Европейския съюз Леополд Шмудермайер, според когото аптекарите не трябва да бъдат принуждавани да се тревожат за разходи, а единственото им задължение е да са информирани и полезни за пациентите.

Според Шмудермайер, неправилната употреба на лекарства много често води до хоспитализация и това може да се избегне чрез контрол от страна на фармацевта. Шмудермайер подкрепи искането на гилдията за намаляване на ДДС върху лекарствата.

Novo Nordisk