Инсулин в камилско мляко


vd 01/12/2007

В млякото на камилите в пустинята Тар в северна Индия има високо съдържание на протеин, който има подобна на инсулина аминокиселинна структура и значимо намалява нивото на кръвната глюкоза при пациенти и с двата типа диабет. В един литър от това мляко се съдържат около 52 единици „камилски инсулин”, показват резултатите от изследване в Диабетен център в Джайпур, Раджастан, публикувани в списание Diabetes Care.

Освен това, инсулин-подобният протеин не коагулира в киселата среда на стомаха, за разлика на фармакологичните форми на антидиабетния хормон. Структурата на този протеин тепърва ще се изучава с цел да послужи за разработването на орална форма на инсулина (доставка през устата), който да е устойчив на действието на стомашната киселина.

Според авторите на откритието, в храната на камилите на раджастаните се съдържат растителни съставки, които са причина за образуването на протеина със сходна на инсулина структура в млякото.

„Земята на махараджите”

Сред пясъчните дюни на пустинята Тар в Раджастан („Земята на махараджите”, най-голямата област в Индия със столица Джайпур) живеят камилари, които са „имунизирани” срещу диабет тип 1, е другото любопитно съобщение на индийските диабетолози. Причина затова е всекидневната консумация на камилско мляко.

В един литър от това мляко се съдържат над 60-70% от дневните нужди от инсулин на един пациент с диабет тип 1.

Сравнителни наблюдения са показали, че раджастаните, които консуматорат камилско мляко всеки ден, не заболяват от диабет. За разлика от тях, 5-6% от обитатели на областта, които не обичали мляко, развивали захарна болест, въпреки сходния начин на живот с първата група.

Проучване при 50 пациенти с двата типа диабет е показало, че пиенето на половин литър камилско мляко всеки ден за период от две години е довело до подобряване на гликемичния им контрол (значимо понижаване на кръвната глюкоза и гликирания хемоглобин). Камилското мляко е било свързано и с благоприятно влияние върху липидния профил, особено върху нивото на триглицеридите.

Ранното захранване на бебетата с кравешко мляко се свързва с повишен риск за развитието на диабет тип 1 сред децата с генетична предиспозиция към автоимунното заболяване. Обратно, женската кърма има защитен ефект срещу появата на диабет тип 1.

Инсулин-подобните свойства на камилското мляко в Раджастан са известни още от древността. Предстои тяхното научно изследване.

Novo Nordisk