Бюджетът на НЗОК


vd 01/12/2007

Парламентът прие на първо четене проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), въпреки че за него не се чуха добри думи нито от управляващите, нито от опозицията.

Той премахва договарянето на медицинските услуги и дава право на НЗОК едностранно да определя разходите на районните каси и да лимитира дейността на болниците, каза Ваньо Шарков (депутат от ОДС).

Според Шарков, при тези разчети и догодина ще се наложи актуализация на бюджета.

По искане на депутата от НДСВ Атанас Щерев народните представители гласуваха два пъти. Според него бюджетът на касата е лош, защото не предвижда достатъчно средства, които ще доведат до дългове и допълнителни нерегламентирани плащания в системата, а това ще ограничи достъпа до медицинска помощ.

Демонополизация, конкуренция, пазар и качество – в тези думи се съдържа нашата представа за реформа в здравеопазването, каза Хасан Адемов от ДПС. Според него, обаче, нито една от тези цели няма да бъде осъществена с този бюджет. Въпреки острите критики, проектобюджетът беше подкрепен от управляващото мнозинство.

Проектобюджетът предвижда здравната вноска да се запази 6%, като съотношението работодател – работник се променя от 65:35 на 60:40. Парите в здравната каса се увеличат догодина с 200 милиона лева до 1.6 милиарда лева.

Парите за болниците са 785 милиона лева, или със 100 милиона повече от предвидените за тази година. Въпреки това, на практика няма да има реално нарастване на средствата, които ще плаща касата през следващата година, защото приблизително толкова е недостигът на парите за 2007 г.