Болници-длъжници


vd 01/12/2007

Болниците продължават да трупат дългове, като до средата на тази година задълженията им са 204 милиона лева, според д-р Димитър Димитров, председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на софийската “Св. Анна”. Той цитира информация от Министерството на здравеопазването, която е била представена официално пред сдружението.

Здравният министър Радослав Гайдарски обаче винаги обявява само просрочените задължения на лечебните заведения, които са 42 милиона лева.

Според Димитров, бюджетът на здравната каса за болниците за догодина ще генерира още дългове, защото на практика той е по-нисък от този за 2007. За тази година парите с актуализацията стават общо 766 милиона лева, а за следващата са отделени само 743 милиона лева.

Като се вземе предвид, че не е увеличена цената на нито една клинична пътека, а в същото време разходите на болниците нарастват и има 12.7% инфлация, става ясно, че приходите ще паднат, което от своя страна ще свали и възнагражденията на лекарите и сестрите, обобщи директорът на “Св. Анна”.

Затова работодателите в здравеопазването настояват осигурителната вноска да остане 6%, но да се въведе доплащане в лечебните заведения, като гражданите сами да преценят дали да дават парите в брой или да се осигуряват допълнително в частен здравен фонд.

Освен това шефовете на болниците смятат, че държавата трябва да плаща също 6% за пенсионерите, децата и селскостопанските работници, които осигурява. Ако се увеличи здравната вноска, отново ще бъдат натоварени само хората, които работят, а това е несправедливо, обясни Димитров.

Според него, трябва да се определи часова ставка за заплащане на лекарския и сестринския труд и да се променят правилата за акредитация на болниците. Работодателите смятат също, че трябва да се освободи приватизацията в сектора, като се даде възможност да се продават всички болници, а не само общинските, както предвижда стратегията на здравното министерство.

Участниците в организирания от КНСБ форум вчера бяха категорични, че в здравеопазването не се правят реформи и хаосът се задълбочава. Председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова обясни, че от началото на прехода около 24000 медицински сестри са се отказали от професията.

Настояваме стартовата заплата за съсловието да е най-малко две минимални работни заплати, а основната да се формира на базата на обслужените пациенти, а не да се определя от лекарите, каза Маркова и заплаши синдикатите, че скоро ще се разделят с тях, ако исканията им не бъдат изпълнени.

По време на дискусията директорът на Националния център за опазване на общественото здраве Любомир Иванов оповести, че в България мъжете живеят 7.2 години по-малко от тези в ЕС и умират два пъти по-често от инфаркти и инсулти. Жените също се радват на живота с шест години по-малко от дамите в съюза. За да се подобри здравеопазването, е необходимо да се отделят повече средства за профилактика, каза Иванов.

Novo Nordisk