Вирус – причина за затлъстяване?


vd 01/11/2007

Това може да звучи невероятно за мнозина, но редовното преяждане и обездвижването като че ли не са единствените причини за затлъстяването. Според американски учени, поне един често срещан вирус (аденовирус-36 или Ad-36), който причинява дихателни или очни инфекции, може да допринесе за натрупването на излишни килограми.

Ако тези предварителни резултати се докажат, това може да е началото на процес за създаването на „противовирусна ваксина срещу затлъстяване”. Проучване на Pennington Biomedical Research Center от Louisiana State University System показа, че инфектирани с Ad-36 хора са три пъти по-често с наднормени килограми.

Изложени на контакт с вируса човешки стволови клетки се превръщат след около една седмица в мастни клетки (адипоцити), е било установено в експеримент, проведен от американските изследователи.

Учените смятат, че Ad-36 е само един от около 10 патогенни организма, които са свързани със затлъстяването. Те също предупреждават, че все още основна причина за свръхкилограмите са преяждането с висококалорични храни и липсата на движение.

Novo Nordisk