Световен ден на децата и юношите с диабет


vd 01/11/2007

14 ноември 2007 бе избран от Международната диабетна федерация и Световната здравна организация за Световен ден на децата с диабет. На тази дата се е родил един от откривателите на инсулина – канадският лекар д-р Фредерик Бантинг.

Денят се чества от 1991 година насам от диабетната общност на планетата, но от тази година той за първи път става Ден на обединените нации.

Днес на планетата живеят 246 милиона души със захарна болест на различни възрасти.

Диабетът остава водеща причина за слепота, сърдечносъдови заболявания, бъбречна недостатъчност и ампутации.Той убива един човек на всеки 10 секунди, което означава 3.8 милиона преждевременно отнети живота всяка година.

Епидемията от това хронично заболяване се превърна в глобален здравен проблем и представлява сериозно предизвикателство за всяка здравна система.

Да намалим невежеството и незнанието по отношение на профилактиката и лечението на диабета, означава да променим бъдещето.

Ако имате снимки или видеоматериали от 14 ноември 2007 година, можете да ги изпратите в Интернет на адреси:

www.worlddiabetesday.org/photos и www.worlddiabetesday.org/videos.

Включете се в кампанията „Заедно срещу диабета”, на която е посветена 2007/2008 година.Тази кампания се води от …

Международната диабетна федерация и Международното дружество по детски и юношески диабет.

Над 200 деца развиват диабет всеки ден или това означава 70 000 нови случаи всяка година. Около 440 000 деца на планетата живеят с диабет тип 1.

Диабетната кетоацидоза продължава да завършва летално при 0.15% до 0.30% от децата с диабет тип 1 на планетата, като 60% до 90% от смъртните случаи поради тази причина се дължат на мозъчен оток.

Инсулинолечението е единственото средство за контрол на диабет тип 1 на настоящия етап и този факт трябва да се приеме от родителите и от останалите членове на семейството на децата с това заболяване. В сравнение с възрастните диабетици, децата са много по-чувствителни към липсата на инсулин и поради са изложени на по-висок риск за бързо развитие на диабетна кетоацидоза и кома.

От първата инжекция с инсулин преди 85 години, до днес инсулинът остава единственото животоспасяващо и животоподдържащо средство при хората с диабет тип 1.

В същото време, честотата на диабет тип 2 се увеличава сред детско-юношеската популация. За да се спре този процес, трябва да се преустанови предлагането на нездравословни храни и на захарни безалкохолни напитки в учебните заведения, както и да се увеличат възможностите за физическа активност.

На децата и юношите с диабет трябва да се осигурят: достъп до средства за лечение и контрол на заболяването, подходящи грижи и обучение, за да се намали рискът за развитието на усложнения.

Подобно на всички деца, малките диабетици трябва да растат щастливи и здрави.

Novo Nordisk