Можем ли да се избавим от натрупването на бяла мастна тъкан?


vd 01/11/2007

Ако успеем да намалим образуването на бяла мастна тъкан в телата си за сметка на трансформирането й в кафява, която превръща енергията от храната в топлина, ще можем да се предпазваме от затлъстяване, според теория на френски и американски учени, публикувана в списание Cell Metabolism.

Те са открили ген, наречен PRDM16, който съществува само в клетките на кафявата мастна тъкан, но не и в бялата (тлъстините, които възрастните хора натрупват по цялото си тяло, предимно под формата на триглицериди). PRDM16 е „главният шалтър”, който задейства производството на кафява мастна тъкан.

Изследователите предполагат, че генът, или протеинът, които контролират PRDM16, могат да бъдат използвани, за да помогнат на хората да не произвеждат толкова много бяла мастна тъкан, а да превключат към производството на кафява. Това ще им позволи да изгарят повече енергия, а не да натрупват свръхколичеството под формата на тлъстини.

Кафявата мастна тъкан съществува при мишките и при малките деца и им помага да подържат телесната си температура.

Децата произвеждат топлина чрез изгарянето на кафява мастна тъкан. При хората, кафявата мастна тъкан започва да намалява с навлизането в пубертета, като от нея след това остава много малко количество, предимно в областта на гърба (около плешките).

Известно е, че на възрастните им по-студено, отколкото на децата. Тъй като гори по-малко мазнини, човек дебелее по-лесно с напредване на възрастта.

Учените си задали въпроса може ли възрастният индивид да бъде върнат обратно в биологичното си състояние на дете, в което кафявата мастна тъкан противостои на натрупването на бялата…

За да потърсят отговора, те са модифицирали генетично преадипоцити от бяла мастна тъкан (предшественици на мастните клетки ) с гена PRDM16 и са ги инжектирали подкожно на мишки. Генът PRDM16 е помогнал за превръщането на преадипоцитите в кафяви мастни клетки и се очаква, че подобно превъплащение е възможно и при хора.

При успех, този подход би могъл да помогне за промяна в човешкия метаболизъм, като започне изгаряне на излишните калории вместо натрупването им като тлъстини в областта на корема, бедрата, седалището…

Следващият експеримент с мишки ще провери дали увеличено количество PRDM16 може да поддържа ниско тегло, дори и ако те са редовно прехранвани. Въпросът е обаче дали това няма да води до нежелано повишаване на телесната им температура или до други странични действия.

Кафявата мастна тъкан е добре кръвоснабдена, тъй като през нея минават много капиляри. Това определя и цвета й, който е ръждиво-червен. Бялата мастна тъкан е слабо кръвоснадбена, поради което прозрачна и бледожълта на цвят.