Кафето намалява риска за развитието на диабет тип 2


vd 01/11/2007

Редовното пиене на кафе намалява вероятността за развитието на диабет тип 2, потвърдиха данните от ново проспективно проучване. Проследяването на почти 1000 мъже и жени на възраст 50 години и повече за период от осем години е установило, че консуматорите на кафе имат с 60% по-малък риск да развият захарна болест в сравнение с тези, които не са кафеджии.

Изненадващи са няколко факта от това проучване.

Първо, оказало се е, че кафето има защитен ефект при хората с нарушен глюкозен толеранс (преддиабет) – по-малка част от тях са прогресирали до изявен диабет в сравнение с връстниците им със сходни показатели, които не са пиели редовно кафе.

Второ, кафето, независимо от това дали е съдържало или не е съдържало кофеин (декофеинирано), е имало сходно протективно действие. Това показва, че съставки на напитката, които са различни от алкалоида кофеин, имат антидиабетен ефект.

Трето, не само настоящите, но и бившите консуматори на кафе са имали по-малка вероятност да развият диабет.

Четвърто, намаленият риск за развитието на захарна болест не е зависел от дневната доза изпивано кафе – по-голямата консумация не е била свързана с увеличаване на защитния ефект. Кафеджиите в това проучване са изпивали средно по две до най-много три чаши на ден.

За прародина на кафето се смята Етиопия. В света се срещат три главни сорта от това растение – Арабика (най-разпространен), Либерика и Робуста.

От смляните зърна на кафето могат да се приготвят различни видове напитки: еспресо (гореща вода минава през кафето под силно налягане), еспресо ристрето (съдържа половината от течността на нормалното еспресо), еспресо макиато (еспресо с малко мляко), кафе лате (еспресо с повече горещо и разпенено мляко), лате макиато (трислойно кафе, в което средният слой е еспресо, долният – горещо мляко, а горният – разпенено мляко), капучино (1/3 еспресо, горещо мляко и разбито на пяна мляко, което е поръсено отгоре с щипка какао, като по Коледа към какаото може да се прибави и мъничко канела), филтърно кафе, което може да бъде с чисто (шварц, черно) или с горещо, разпенено мляко (това е прословутото френско кафе о’лe)…

Novo Nordisk