Хората с диабет продължават да не се ваксинират срещу грип


vd 01/11/2007

Честотата на ваксиниране срещу грип при хората със захарна болест продължава да е ниска, според нов доклад на Националната фондация за инфекциозни болести (NFID) на САЩ.

Данните показват, че едва половината от пациентите с диабет се ваксинират всяка година, въпреки препоръките на американските Центрове на контрол и превенция на заболяванията и на Американската диабетна асоциация, че при тази високорискова група е необходима активна защита срещу грип.

Има доказателства от клинични проучвания, че противогрипната имунизация е ефективна при сладките хора. Грипната инфекция при диабетиците води до по-висок риск за усложнения, които налагат болнично лечение и дори могат да завършат фатално.

Над 10% от смъртността, причинена от грип или от пневмония, е сред хората с диабет.

Грипът е сериозно заболяване, което инфектира дихателната система и се разпространява много лесно от човек на човек. Само в САЩ – всяка година се заразяват 60 милиона души, от които 200 000 се нуждаят от лечение в болница и 36 000 умират. Грипът е петото най-смъртоносно заболяване в Северна Америка.

Грипът убива годишно повече хора в развитите страни от всяко друго инфекциозно заболяване , което може да бъде предотвратено с ваксиниране.

Противогрипната ваксинация намалява честота на хоспитализациите и смъртността със 72% при хората с диабет на възраст от 18 до 64 години, показаха резултатите от проучване.

Друго изследване в тази област посочи, че защитата против грип с ваксина може да намали нуждите от болнично лечение поради усложнена инфекция с почти 80% при деца и възрастни хора с диабет.

Хората, които са в тесен контакт с диабетиците (като членове на техните семейства и медицински персонал) също е важно да се ваксинират срещу грип. По този начин се премахва възможността те да заразят сладките хора около тях с грипния вирус, който да се разболеят.

Хората с диабет са високорискова група и поради това трябва да се ваксинират всяка година срещу грип.

Грипната инфекция, подобно на всяко остро заболяване, е стрес за организма и може да доведе до влошаване на диабетния контрол. При децата и при всички случаи с диабет тип 1, всяко остро заболяване може да причини диабетна кетоацидоза и кома.

Началото на грипния сезон е времето когато трябва да преговорим урока как трябва да действаме при остро заболяване, за да избегнем метаболитната катастрофа.

Най-подходящият за противогрипно ваксиниране период е октомври-ноември.

Тежки усложнения развиват хората над 65 години, децата под две години, както и всички, които имат други съпътстващи заболявания. Рискови групи са всички, които имат хронични белодробни заболявания (включително астма), сърдечносъдови заболявания (с изключение на артериална хиперотния), захарен диабет, хронични бъбречни, чернодробни и кръвни заболявания.

Ваксинацията срещу грип всяка година е най-ефективният метод за профилактика на инфекцията и на свързаните с нея усложнения при рисковите групи.

Novo Nordisk