Диабетен треньор за тийнейджъри


vd 01/11/2007

Персонален „диабетен треньор” може да мотивира и образова по-добре децата с диабет тип 1 за управлението на заболяването им, показаха резултатите от американско проучване, публикувани през ноември в списание Diabetes Care.

Според учени от National Institute of Child Health and Human Development в Бетезда, САЩ, индивидуалните сесии с наставник помагат на тийнейджърите в самонаблюдението и самоконтрола, поставянето на цели в управлението на диабета и решаването на проблеми, свързани със заболяването.

Те наричат наставниците „персонални треньори”, по подобие на фитнес инструкторите и на специалистите, занимаващи се само с един спортист, за да подчертаят, че става дума за развитие на сили и възможности, а не за преодоляване на недостатъци.

„Треньорите” се обучават за 80 часа в използването на мотивационни интервюта, поведенчески анализи и подходи за решаване на проблеми. Проучването е показало, че работата с персонален наставник е довела до намаляване на нивата на кръвната глюкоза, особено във възрастовата група 11-16 години.

Децата и техните родители са проявили голям ентусиазъм към новата концепция и са изразили желание да ползват услугите на „диабетни треньори” и в бъдеще. Персоналното и индивидуално обучение на децата с диабет може да се превърне в нов подход в управлението на заболяването.