Диабетът-хибрид се среща все по-често при младите хора


vd 01/11/2007

Все повече деца и млади хора развиват „двоен диабет” или „диабет хибрид”, показват данните от международни проучвания. Този диабет има характеристиките и на двата типа диабет.

Според изследването EURODIAB, честотата на диабет тип 1 расте с 3% при децата под 15-годишна възраст, но с над 6% при тези под 4 години.

Новите случаите на диабет тип 2 сред децата в САЩ са се увеличили с 16% от 1999 година насам и в някои райони на страната представляват 45% от всички случаи на захарна болест сред детско-юношеската популация. В Япония също се наблюдава около четири пъти по-голяма честота на диабет тип 2 сред децата на възраст от шест до 15 години.

Диабет тип 1 зачестява в световен мащаб, особено сред много малките деца.

В същото време много от юношите имат белези и на двата типа диабет, особено при случаите с генетична предразположеност към диабет тип 2 и с натрупване на наднормено тегло през пубертета, което води до инсулинова резистентност.

Тъй като зачестяването на двойния диабет се свързва с епидемията от затлъстяване сред младите хора, то трябва да се вземат мерки за профилактика на детскотото затлъстяване.

Novo Nordisk