Децата на майките с гестационен диабет имат повишен риск за ранно затлъстяване


vd 01/11/2007

Децата, родени от майки, развили диабет по време на бременността им, са по-застрашени от наднормено тегло и затлъстяване през първите седем години от живота, в сравнение с техните връстници, показаха резултатите от сравнително проучване, публикувани в списание Diabetes Care.

Контролът на кръвната глюкоза при майките, развили диабет по време на бременността им (гестационен диабет), намалява този риск.

В проучването са участвали 10 000 двойки майки и деца, като децата са били наблюдавани пет до седем години след раждането им.

Плодовете, родени от жени с висока кръвна глюкоза по време на бременността, са имали с 29% по-висок риск да затлъстеят. Тази зависимост се е запазила и след изключване на влиянието на майчиното тегло, възрастта на майката, етническата принадлежност, поредността на бременността и теглото на бебето при раждане.

Допълнителен анализ е посочил, че децата, родени от майки с гестационен диабет, при които е бил поддържан добър контрол на кръвната глюкоза по време на бременността, не са по-застрашени от затлъстяване в сравнение с техните връстници.

Тези данни потвърждават, че при всички бременни жени трябва да се провежда тест с орално обременяване с глюкоза за ранно установяване на отклонения в глюкозния толеранс.

Гестационният диабет се среща при 4% от бременните жени, като води до повишен риск за вродени малформации на плода.

При всички жени с установен гестационен диабет трябва да се провежда лечение за поддържане на нормални стойности на кръвната глюкоза, защото това намалява вероятността за затлъстяване в ранна детска възраст и за диабет тип 2 по-късно през живота на тяхното потомство.

Протеин в панкреаса, наречен менин, е отговорен за развитието на гестационния диабет, смятат неговите откриватели от Университета в Станфорд.

Според тези изследователи, менинът контролира производството на инсулин-произвеждащи клетки през този период от живота на жената.

При генно модифицирани бременни мишки с цел да произвеждат прекомерно количество менин е било установен недостиг на инсулин-произвеждащи островни клетки, което е довело до развитието на признаци на гестационен диабет.

Доказано е, че менинът намалява риска за развитието на рак на панкреаса, тъй като потиска клетъчния растеж.

Повишаването на неговата функция по време на бременност играе важна роля за производството на повече инсулин, който е необходим за превръщане на глюкозата в енергия.

Второ проучване показа, че хормонът пролактин, който се произвежда в повишено количество по време на бременност, отключва производството на инсулин-произвеждащи клетки в панкреаса през този период от живота на жената.

Изследователите смятат, че пролактинът потиска действието на менина по време на бременност, позволявайки на панкреаса на бременната да увеличи производството на инсулин, който да осигури растежа на плода.

„Смятаме че една от причините за развитието на гестационен диабет е нарушената способност на бета-клетките да отговарят на растежни сигнали, какъвто е хормонът пролактин”, коментират откривателите на новия протеин.

Според тях, ако това предположение е вярно, то ще доведе до разработването на тестове за оценка на вероятността да се развие диабет по време на бременност. Жените с повишен риск ще имат по-високи нива на менин.

Novo Nordisk