Безсънието води до затлъстяване


vd 01/11/2007

Недоспиването при децата води до нарушения в обмяната, намаляване на двигателната активност и влошаване на хранителните им навици, показаха резултатите от проучване на University of Michigan’s Center for Human Growth and Development в САЩ, публикувани през ноември в списание Pediatrics, издание на Американската академия по педиатрия.

Децата на възраст до 12 години трябва да спят до 12 часа на ден, според Американската национална фондация за съня. Препоръката е да не се спи под девет часа. Добре отпочиналите и наспали се деца по-често играят навън и спортуват, вместо да се излежават пред телевизора. Освен това недоспалите малчугани са изнервени, което също ги кара да отварят по-често хладилника.

Сънят влияе на отделянето на хормони, които регулират натрупването на мазнини в тялото, апетита и глюкозния метаболизъм. Недоспиването може да причини нарушен глюкозен толеранс.

В проучването, 12-годишните, които са спели по-малко от девет часа на денонощие, са натрупали повече килограми. Децата на девет години, които са страдали от недоспиване, са наддали повече килограми след три години. Надебелителното влияние на недоспиването било еднакво, независимо от пола, расата и социалната принадлежност на децата.

Една от препоръките на авторите на доклада е да се премахне порочната практика на много ранно започване на учебните часове сутрин.

Novo Nordisk