Безалкохолните напитки водят до повишен метаболитен риск


vd 01/11/2007

Хората, които консумират повече от една безалкохолна напитка на ден, имат повишен риск за обменни нарушения, включително за развитието на метаболитен синдром, в сравнение с връстниците им, които пият по-рядко подобни напитки, показаха резултатите от проучване, публикувани в списание Circulation. Интересно откритие на неговите автори е, че няма значение дали безакохолното питие съдържа калории или е диетично (лайт вариант).

Редовната употреба на безалкохолни напитки повишава риска за метаболитен синдром при хората на средна възраст, е основният извод.

Консумацията на подобни напитки в бройки е нараснала два до три пъти през периода 1977-2001 година, като в същото време се е увеличил и размерът на отделната порция.

Ръстът в консумацията на безалкохолни напитки е водеща причина за проблемите с наднорменото тегло и затлъстяването, които от своя страна са свързани с диабет тип 2, смятат изследователите.

В анализа са били включени данните на над 5000 участници в проучването, известно като Framingham Heart Study. За целта, са били попълнили въпросници относно приема на безалкохолни напитки – обикновени или диетични.

Малко повече от половината от участниците са били жени, като средната възраст на цялата група е била 52.9 години. Около 35% са съобщили, че консумират всеки ден поне една подобна напитка.

Метаболитният синдром е бил дефиниран като наличие на три или повече от следните рискови фактори: голяма обиколка на талията, високо кръвно налягане, повишени триглицериди, нисък „добър” холестерол (холестерол в липопротеините с висока плътност – ЛПВП или HDL) и повишени нива на кръвната глюкоза на гладно.

При 22.6% от участниците, които са докладвали, че пият най-малко една напитка на ден, е бил диагностициран метаболитен синдром (съгласно посочените критерии) в сравнение с 18.7% от участниците, които са пиели по-рядко подобни течности.

Консумацията на една или повече напитки на ден е била свързана с повишен риск за развитието на метаболитен синдром с 44% (наличие на поне четири от пет от неговите компоненти).

При сравняване на вида на безалкохолните напитки, е било установено, че редовните потребители на една или повече обикновени (подсладени със захар) напитки на ден са имали по-висок риск да развият метаболитен синдром с 60%, а на диетични напитки – с 50%, в сравнение с хората, които пият по-рядко подобни напитки.

Относителен риск за развитието на отделните компоненти на метаболитен синдром и на метаболитен синдром (четири от пет компоненти) при хора на средна възраст, които консумират една или повече безалкохолни напитки на ден

Компоненти

Степен на вероятност* след изключване на влиянието на останалите променливи, които могат да окажат влияние върху крайния резултат

Голяма обиколка на талията (най-малко 102 cм при мъжете и 88 см при жените): 1.30 (повишение с 30%)

Нарушена глюкоза на гладно (5.5 ммол/л или диабет): 1.25 (повишение с 25%)

Повишено кръвно налягане (най-малко 135/85 мм живачен стълб или прием на медикаменти за намаляване на кръвното налягане): 1.18 (повишение с 18%)

Повишени триглицериди (най-малко 1.7 ммол/л или прием на медикаменти за контрол): 1.25 (повишение с 25%)

Нисък HDL холестерол (под 1.03 ммол/л при мъжете и под 1.30 ммол/л при жените или прием на медикаменти за контрол): 1.32 (повишение с 32%)

Метаболитен синдром (едновременно наличие на три от пет компоненти): 1.44 (повишение с 44%)

*Статистически достоверно повишение на риска за развитие на посочените компоненти с изключение на кръвното налягане

Относителен риск за развитието на метаболитен синдром при хора на средна възраст, които консумират всеки ден поне по една безалкохолна напитка (диетична или обикновена)

Метаболитен синдром

Диетична напитка поне една на ден: 1.53

Обикновена напитка поне една на ден: 1.62

Въпреки че диетичните (лайт) напитки не съдържат калории (за разлика от обикновените еквиваленти), резултатите от това проучване не са изненадващи, смятат авторите.

Любителите на безалкохолни напитки имат по-нездравословен начин на живот, което ги излага на повишен риск за наддаване на тегло. Тези хора консумират повече калории, наситени и транс мазнини за сметка на намален прием на фибри и диетични млечни продукти, както и водят по-заседнал начин на живот.

Дори обаче и след изключване на влиянието на тези рискови фактори, по-голямата консумация на безалкохолни напитки – независимо дали обикновени или диетични, е била свързана с увеличена вероятност за метаболитни нарушения.

Безалкохолните напитки, независимо дали са обикновени или диетични, изграждат вкусови предпочитания към сладки храни. Тъй като са течности, те не водят до чувство за засищане и хората са склонни да погълнат повече храна при следващото хранене. Освен това, подсладителят аспартам, който се съдържа в лайт напитките, се свързва с изостряне на апетита.

Повишената консумация на безалкохолни напитки бе свързана с повишен риск за затлъстяване при деца и подрастващи, което доведе до ограничаване на тяхната продажба в училищата на САЩ.

Проследяването на 644 деца на възраст от 7 до 11 години за период от една година показа, че намаляването на изпиваното всеки ден количество с една трета води до по-малка опасност от развитието на затлъстяване.

Наднормено тегло и затлъстяване е било регистрирано при 7.5% от децата, които са поглъщали средно около 0.6 чаши безалкохолни напитки дневно (контролна група), докато в групата, подложена на образователна програма за ограничаване на консумацията до 0.2 чаши дневно, е било постигнато намаляване на наднорменото тегло при 0.2%.