За няколко долара повече –цената на захарната болест


vd 01/08/2007

Един от всеки осем долара, изразходвани за здравеопазване в САЩ, е за лечение на хора с диабет, показаха резултатите от проучване, използващо данни за 2005 година (очакванията са, че през 2007 един от седем долара ще се изразходва за лечение на диабета).

Резултатите от проучването провокираха политици и здравни експерти да настояват за назначаването на специален координатор в американското правителство, който да управлява дейността на различните федерални агенции, които се занимават с профилактиката и лечението на диабета.

Подобен „министър на диабета“ ще контролира изразходването на $80 милиарда, които са 12% от $645 милиарда здравен бюджет на САЩ за 2005 година.

18 от съществуващите 21 федерални агенции в САЩ са изразходвали средства за диабета, включително теза за ветераните от войните, затворниците, ученическите обеди и купоните за храна за бедни. Проучването е спонсорирано от датската фирма Ново Нордиск, най-големият производител на инсулини в света.

Проучването показа, че разходите за лечение на диабета в САЩ са по-големи от всички държавни разходи за образование в страната. В същото време прогнозите са, че поради диабет и усложнения на заболяването през следващите 30 години ще загинат над 62 милиона американци.

Novo Nordisk