Инсулин от марули и тютюн


vd 01/08/2007

Генетично модифицирани растения – марули и тютюн, са произвели белтък, който е прекурсор на инсулина (проинсулин), съобщиха американски учени през юли в списание Plant Biotechnology Journal. Храненето на лабораторни мишки, с тендеция за развитие на диабет, с тези растения е помогнало за потискане на възпалението в панкреаса и за съхраняване на инсулин-произвеждащите им бета-клетки.

Създаването на проинсулин в растения е евтина алтернатива на стандартните методи за производство на хормона, според д-р Хенри Даниел от Университета на Централна Флорида в Орландо, САЩ, който, заедно с колегите си описва технологията, с която растенията са били накарани да синтезират проинсулин.

Мишки с диабет, хранени с генетично модифицираните тютюневи листа, са имали по-ниски нива на глюкозата в кръвта и в урината. Причината за използването и на марули в проучването е стигмата, която тютюнът има в обществото.

Окуражаващите резултати, постигнати с опитни животни, са позволили и започването на проучвания с „растителния“ инсулин и върху хора-доброволци.