„Дебел“ ген


vd 01/08/2007

За първи път бе доказано, че ген, който се среща при мнозинството от нас, определя защо едни хора натрупват лесно излишни килограми, докато други не пълнеят.

Генът FTO, от който 63% от бялата раса има по едно или две копия, увеличава риска за затлъстяване, показаха резултатите от британско проучване с участието на 39000 европейци, публикувани в списание Science.

Хора с две копия на FTO са със 70% по-висок риск за затлъстяване в сравнение с тези, които нямат този ген. Тези с едно копие на FTO имат по-малък риск за наднормени килограми.

В същото време учените са категорични, че генетиката не е може сама да е отговорна за епидемията от затлъстяване в света. Преяждането, висококалоричните храни и липсата на движение са основни рискови фактори за дебелите фигури, които срещаме по улиците…

Все още не е ясно как точно наличието на гена предопределя натрупването на тлъстини в тялото. Според Световната здравна организация, 1.6 милиадра възрастни в света са с наднормено тегло, като над 400 милиона от тях са затлъстели. Очакванията са до 2015 година тези цифри да са съответно 2.3 милиарда и 700 милиона.

Novo Nordisk