„Биреният търбух“ водидо ранна атеросклероза


vd 01/08/2007

Измерването на обиколката на талията с обикновен шивашки метър дава по-добра прогноза за рисковете за развитие на сърдечносъдово заболяване, отколкото измерването на теглото, показаха отново резултатите от проучване, публикувани в Journal of the American College of Cardiology.

Дори и хора, които не са с наднормено тегло, но имат голяма обиколка на талията, са по-застрашени от сърдечно заболяване, отколкото такива с тънки талии, като сантиметрите са толкова важни, колкото и килограмите.

В проучването са участвали 2744 души на средна възраст 45 години, чиито съдове са били изследвани за атеросклероза.

Резултатите са показали директна зависимост между обиколката на талията и ранните признаци на сърдечно заболяване, независимо от теглото на изследваните. Те потвърждават изводите от предишни проучвания, според които обиколката на талията е свързана с инфаркт, инсулт, диабет тип 2…

Талията не трябва да надхвърля 94 см за мъжете и 80 см за жените от бялата раса.

Според учените, още от по-млада възраст трябва да се отделя специално внимание не само на теглото, но и на физическата форма, на упражнения за мускулите на цялото тяло, включително и на коремната стена. „Тухличките“ на корема правят тялото по атрактивно от „бирения търбух“, но и помагат да избегнем заболявания, които правят живота наистина тежък.

Novo Nordisk