Започна пазарлък за пари за здраве за 2008


vd 01/07/2007

Трябва да се вземат пари от бюджетния излишък за дофинансиране на здравеопазването, според председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Борислав Китов. Идеята подкрепят и съсловните организации на лекарите и стоматолозите и здравната каса.

На юнските преговори за Националния рамков договор за 2008 г. страните настояха още за здравеопазване да се отделят 6% от брутния вътрешен продукт (БВП). Председателят на лекарския съюз Андрей Кехайов настоя проектобюджетът за здравеопазването да не се разглежда в определени кабинети, а да премине през широко обществено обсъждане.

Според здравния министър Радослав Гайдарски, трябва остро да се постави въпросът за увеличаване на парите за сектора при приемането на държавния бюджет за 2008 година. За целта той призова преговарящите страни да изработят обща позиция и реалистични искания.

Ако парите не бъдат увеличени, ще трябва да се доплаща за някои дейности или ще се свие пакетът от услуги, обясни директорът на здравната каса Румяна Тодорова. Според нея изключителен проблем е спешната помощ, заради която преразходът на касата няма да спадне под 15-20 милиона лева средномесечно.

Тодорова настоя някой да поеме политическа отговорност за проблемите. Според нея трябва да стане ясно дали всички болници ще продължат да се разглеждат под един знаменател. Според Борислав Китов в управляващата коалиция няма единна позиция. По думите му не е реално да се говори за увеличаване на здравната вноска от следващата година.

Novo Nordisk