Стволови клетки от пъпната връв могат да произвеждат инсулин


vd 01/07/2007

Стволови клетки, взети от пъпната връв на новородени, могат да бъдат променени и накарани да произвеждат инсулин, като това може да доведе до създаването на нова антидиабетна терапия в бъдеще, според статия на английски и американски учени, публикувана през май в списание Cell Proliferation.

Учените са успели да отгледат голям брой стволови клетки и да направляват превръщането им в инсулин-произвеждащи клетки на панкреаса, които са повредени при хората с диабет. Процесът се нарича клетъчна диференциация и е нормален за стволовите клетки, тъй като те са родоначалниците на всички зрели клетки в човешкия организъм.

Голямото значение на откритието е възможността, която то дава за избягване на използването на стволови клетки от създадени за тази цел ин витро ембриони, което е забранено в някои държави (противниците му смятат, че това е равносилно на експерименти с живи хора), а в други е силно ограничено от законодателството.

Голямата цел на учените е да създадат нов дял на регенеративната медицина, в който стволовите клетки, изолирани от пъпната връв на новородени бебета, се развиват и модифицират в лабораторни условия, за да могат да заменят различни повредени тъкани – например панкреасните острови при хора с диабет тип 1, нервната тъкан при хора с парализа на гръбначния стълб или с множествена склероза и т.н.

През май американската фирма Geron Corporation обяви, че е успяла да трансформира стволови клетки от човешки ембрион в панкреасни бета-клетки, които успешно произвеждат инсулин.