Прекомерното гледане на телевизия влошава гликемичния контрол при децата и юношите с диабет тип 1


vd 01/07/2007

При децата и юношите с диабет тип 1 има непрекъснато повишаване на нивата на гликирания хемоглобин (HbA1c) с всеки час прекаран пред телевизора, показаха резултатите от норвежко проучване, публикувани през юни в списание Diabetes Care.

Редовната физическа активност е един от трите основни средства за контрол на кръвната глюкоза при хората с диабет. Останалите две средства са диетата и инсулинът (или глюкозопонижаващите таблетки при диабет тип 2).

За първи път норвежкото проучване изучава влиянието на продължителното гледане на телевизия (едно от най-популярните „обездвижващи занимания“) върху контрола на кръвната глюкоза при диабет тип 1.

Гледащите телевизия по-малко от час дневно са имали средни нива на HbA1c 8.2% +/-0.9%, прекарващите пред телевизора един до два часа били с HbA1c 8.4%+/-1.2%, два до три часа пред екрана водят след себе си нива на HbA1c от 8.7%±1.4%, три-четири часа – HbA1c 8.8%±1.2%, а четири и повече часа означават HbA1c от порядъка на 9.5%±1.6%.

Нивата на кръвната глюкоза са били значително по-високи при гледащите повече телевизия, дори след адаптиране на данните по отношение на инсулиновите дози, възрастта, ръста и теглото на участниците в проучването. Куриозното е, че работата с компютър, която обикновено също изисква седене на стол, не е водела до по-високи нива на HbA1c… Вероятна причина затова, е че гледането на телевизия често е съпроводено с допълнителен прием на храна.

Друго проучване, резултатите от което бяха публикувани през април в списание JAMA, показа, че всеки два часа допълнително прекарани пред телевизора дневно водят до увеличение на риска за развитие на диабет тип 2 с 14%.

В същото време един час бързо ходене всеки ден намалява риска за диабет с 34%! Благоприятен ефект в това отношение има и домакинската работа, свързана с движение у дома.