Първи случай на успешна ксенотрансплантация на бета-клетки


vd 01/07/2007

Свински инсулин-произвеждащи клетки, трансплантирани на мъж в Нова Зеландия, продължават да произвеждат инсулин почти десет години по-късно, съобщи австралийската биотехнологична компания Living Cell Technologies (LCT www.lct.com.au).

Пациентът, който в момента е на 41 години, страда от дългогодишен диабет тип 1.

Свинските панкреасни острови са били инжектирани в перитонеума (обвивката на коремната кухина) на реципиента през 1996, което му е помогнало да намали инсулиновите си нужди с 34% на година, според статия, публикавана в списание Xenotransplantation.

През изминалите 10 години мъжът е поддържал добър диабетен контрол. Кръвните тестове показват, че инсулинът в неговата кръв е свински, а не човешки.

LCT планира да извърши допълнителни присаждания при малки групи пациенти в Русия и Нова Зеландия.

Ксенотрансплантация или междувидова трансплантация означава присаждане на органи и/или на тъкани от друг биологичен вид. Този метод се изследва поради възможностите да разреши проблема с недостига на човешки органи и тъкани за трансплантиране.

Свинските панкреасни островни клетки се обиват в специални биокапсули от водорасли, които ги предпазват от реакция на отхвърляне на присадката. Поради това, не е необходимо да се прилагат имуносупресори.