Одобрен бе първият седемдневен глюкозен монитор


vd 01/07/2007

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) одобри през юни система за постоянно следене на нивата на кръвната глюкоза с помощта на подменящ се през седем дни сензор, който се поставя под кожата в областта на корема.

Новоодобрената STS-7 Continuous Glucose Monitoring System, известна още като SEVEN (от цифрата седем), се произвежда от американската фирма DexCom (www.dexcom.com). Подобно устройство на тази фирма бе одобрено от FDA през март 2006, но то налага подмяна на сензора през три дни (72 часа).

Сходно на тридневния модел, „второто поколение“ STS-7 представлява приемник с размера на пейджър и подменящ се сензор. Сензорът се вкарва под кожата в коремната област, където измерва нивата на кръвната глюкоза в междуклетъчната течност.

Актуализираните през пет минути данни се препращат под формата на радиосигнали до приемника. Тази информация позволява на пациента с диабет да проследява движението на кръвната си глюкоза в продължение на една седмица.

Новият сензор не само, че има удължен живот на употреба, но е и водоустойчив, което улеснява неговите потребители при къпане.

Решението за одобрение на системата STS-7 се позовава на проучване, публикувано през декември 2006 в списание Diabetes Care, което показа, че устройството функционира добре и подпомага неговите потребители да подобрят гликемичния си контрол.

Системата SEVEN е одобрена да се използва от хора на възраст 18 години и повече като тя допълва, а не замества традиционните методи за измерване на кръвната глюкоза в капка кръв.

Постоянният глюкозен монитор позволява да се наблюдава тенденцията в промяната на кръвната глюкоза, като освен това има и вградена алармена система, която сигнализира при много високи или много ниски стойности. В тези случаи се препоръчва да се проведе контролно измерване на глюкозата в капка кръв и тогава да се вземе решение за промяна в лечението, например за коригиране на инсулиновата доза.

DexCom е получила одобрение от FDA и на нов компютърен софтуер, наречен DM2 Data Manager, който анализира резултатите от постоянното измерване на кръвната глюкоза.

Фирмата започна промоцията на SEVEN и DM2 Data Manager в началото на юли и планира да го пусне на пазара още през тази година.

Очаква се уредчето да струва в САЩ около $800, като подменящите се сензори се заплащат допълнително всеки път. Кутийката с пет сензора има цена $175 ($35 за хората в напреднала възраст).

Втората подобна система за измерване на кръвната глюкоза – FreeStyle Navigator Continuous Glucose Monitoring System на Abbott Diabetes Care, бе одобрена през юни в Европа. Навигатор също следи нивото на глюкозата в междуклетъчната течност през пет минути, като неговите сензори трябва да се подменят през пет дни.