Нов сърдечносъдов кабинет в болница „Свети Наум“


vd 01/07/2007

В болница „Св. Наум“ в София е открит кабинет за ранна диагностика на сърдечносъдовите заболявания, според директорът на болницата проф. д-р Иван Миланов. В него ще се използва мултидисциплинарен подход за профилактика и лечение на инфаркти и инсулти.

Постепенно моделът на този кабинет ще бъде разпространен в страната, обясни проф. д-р Параскева Стаменова, председател на Българското дружество по неврология.

Целта е да се разшири първоначалната профилактика при заболяванията на сърцето, мозъка и бъбреците, което ще доведе до намаляване на смъртността при тях. Стаменова даде пример с болен с инфаркт, при който няма да се следи само развитието на това заболяване, а ще бъде наблюдаван и за други свързани болести като диабет, хронична бъбречна или сърдечна недостатъчност.

При високорисковите пациенти е необходимо да се провежда агресивна профилактика, която да се контролира от екип, включващ различни специалисти.

Всички лекари в страната ще бъдат запознати с концепцията за мултидисциплинарния подход. Той вече бе представен на конгреса по ендокринология. В следващите месеци предстои обучение и на общопрактикуващите лекари.

Сърдечносъдовите заболявания са сред основните причини за смъртността и инвалидизацията в България. При мозъчносъдовата болест смъртността при мъжете през 2005 година е била над 270 на 100 000 души. При жените тя е 265 на 100 000. Около 80% от хората със съдови заболявания страдат от исхемичен инсулт. Много висока е смъртността и при исхемичната болест на сърцето – 229 на 100 000, като най-голям дял тук има инфарктът. През 2005 година над 15 000 души са инвалидизирани заради исхемична болест на сърцето и почти 145 000 заради високо кръвно налягане.

Препоръката на лекарите е при появата на остра болка в гърдите, която върви към ръката, хората бързо да търсят спешна помощ, защото това може да е инфаркт. Първите признаци на инсулта са изтръпване на ръка или крак и говорни дефекти, обясни проф. Стаменова. Помощта при него трябва да се окаже до три часа.

Въвеждането на мултидисциплинарния подход за профилактика и лечение на сърдечносъдовите заболявания ще намали значително проблемите от тях, смятат специалистите. При него тези болести се разглеждат като верига от събития, чието начало поставят голям брой рискови фактори като повишен холестерол, хипертония, диабет и пушене.

Те отключват процеси, които предизвикват изменения на съдовете и причиняват трайно увреждане на сърцето, мозъка и бъбреците. Медиците препоръчват хората да се изследват профилактично и редовно, за да могат да се уловят първите признаци на болестите и да се предотвратят усложненията.

Novo Nordisk