Нов глюкомер без убождане и болка


vd 01/07/2007

Учени от Хонконг представиха през май прототипа на нов глюкомер, за използването на който не е нужно убождане и капка кръв, което елиминира болката при измерването на кръвната глюкоза.

Новото устройство е с размера на мобилен телефон и излъчва слаб инфрачервен сигнал или слаб сигнал от спектъра близък до инфрачервения, който прониква през кожата на пръстите и попада в кръвта.

От многото компоненти на кръвта, лъчът е в състояние да идентифицира частиците глюкоза чрез честотата или чрез дължината на вълната, която те излъчват. Това позволява измерването на нивото на кръвната глюкоза да се извърши за около 10 секунди.

„В кръвта има различни клетки – червени и бели, други съставки, албумин, холестерол, глюкоза. Нашият уред позволява да се идентифицират глюкозните молекули и чрез тях да се измери нивото на глюкозата в кръвта,“ заяви проф. Joanne Chung от Hong Kong Polytechnic University’s School of Nursing.

„Когато пристигате на летището в Хонконг, там има температурни детектори, които определят дали имате повишена температура, които работят на същия принцип“.

Екип от 28 специалисти, медицински сестри, лекари, инженери, програмисти и математици са работили над създаването на новия глюкомер в продължение на четири години. Досегашните четири клинични проучвания с новото устройство са показали, че точността му е над 85%, което го прави сравнимо със стандартните глюкометри.

Новият глюкомер спечели златен медал на женевското изложение за изобретения Geneva Invention Expo през април и се очаква да се появи на пазара преди края на следващата година. На базата на същата технология се разработват уреди за измерване на нивото на холестерола и на млечната киселина в кръвта.