Ларс Рибен Сьоренсен, президент на Ново Нордиск А/С: „Диабетът е непризната болест“


vd 01/07/2007

Ларс Сьоренсен не страда от диабет, но е считан за един от най-важните бизнес лидери в областта на захарната болест. Като президент на датската фирма Ново Нордиск, той ръководи най-големия производител на инсулини в света – използвани от над 15 милиона души в цял свят всеки ден.

Според изданието Diabetes Close Up, Ново Нордиск е най-динамичната фирма в областта на средствата за контрол на диабета, която в същото време има водеща роля в разясняването на проблемите на заболяването и в усилията срещу превръщането му в глобална епидемия.

За забавяне на развитието на тази епидемия и за предоставянето на адекватни грижи за хората с диабет са нужни три неща – визия, лидерство и пари. Ново Нордиск предоставя и трите!

Ето и обобщена версия на интервюто на Сьоренсен пред Diabetes Close Up:

– За мен диабетът е непризната болест. И докато диабет тип 1 при децата и юношите привлича внимание и подкрепа, диабет тип 2 се възприема като болест на възрастните – нещо, което не е „секси“ от медицинска гледна точка.

Има недостиг на адвокати на хората с диабет тип 2 и затова не е изненада, че за години той беше оставен без внимание. Но сега той достигна такива епидемични размери, че трябва да го признаем. И ако не го сторим … адът ще се стовари върху нас.

Трябва да създадем здравни системи, които да могат да предотвратяват хроничните заболявания. И ако това не е възможно, да могат да диагностицират и лекуват рано тези заболявания, вместо когато вече е късно. Това е печелившо решение за всички, защото диабетът, своевременно диагностициран и лекуван, не е скъпо заболяване. В същото време е много скъпо да оставиш диабетът нелекуван.

Повече информация за диабета ще доведе до повече диагностицирани, което ще доведе до по-модерни и по-агресивни терапевтични подходи, което ще доведе и до повече бизнес за фармацевтичната индустрия.

Ранната диагноза ще помогне на пациентите да страдат по-малко и да избегнат усложненията на захарната болест. В дългосрочен план това ще помогне на обществото да намали разходите за здравеопазване.

В идеалния случай, ние бихме искали да можем да излекуваме диабета. Това е което нашите клиенти, хората с диабет, наистина искат. И тъй като не може да се каже със сигурност, че това никога няма да бъде постигнато, като фармацевтична фирма ние ще работим за елиминиране на това заболяване. Но това е твърде далечна перспектива.

Междувременно ние обръщаме внимание на прогресирането на диабета и за съжаление, виждаме, че все още има по-висок риск за хората с диабет да развият усложнения и свързани заболявания.

Настоящата терапия не е достатъчна, за да даде възможност на хората с диабет тип 2 да постигнат дългосрочен добър контрол на заболяването си, тъй като то има прогресираща природа.

Затова се търсят и предлагат непрекъснато нови лечебни възможности като дългодействащи инсулинови аналози, инхалаторен инсулин и терапии за заместване на инкретиновата функция за разрешаване на проблема. Нови терапевтични средства са антагонистите на ензима дипептидил пептидаза-4, които са важни за лечението на диабета и са по-удобни за пациентите поради приложението си през устата.

Трябва да се работи още за създаването на нови указания за клиничната практика, нови диетични препоръки, за да могат хората с диабет сами да си помагат…

Исторически погледнато, инсулинът бе използван като заплаха от лекарите към хората с диабет тип 2 – лекувайте се правилно, за да не бъдете поставени на инсулин. И затова пациентите го приемаха като последен стадий на болестта. Клиничните проучвания от последните години елиминираха този проблем.

Вече е ясно, че диабетът трябва да бъде лекуван колкото се може по-агресивно и по-рано, за да бъдат постигнати нормални нива на кръвната глюкоза. Това е основнта ни цел, а за нейното постигане разполагаме с няколко групи средства, които имат различен и допълващ се механизъм на действие.

Ние създадохме международна диабетна фондация (WDF – World Diabetes Foundation), която в момента има 100 проекта в различни развиващи се държави. Дарихме $100 милиона за дейността й за подобряване на диабетните грижи. За всеки един долар, който ние влагаме в дейността на фондацията, ние получаваме три долара, които идват от други дарители.

Надявам се нашият пример да накара и други, например наши конкуренти, да направят същото, от което да спечели глобалната диабетна общност.

В момента разработваме поредната нова генерация инсулини – те според нас са по-добри от традиционните човешки инсулини, които се използват от много години.

В нашето портфолио от проекти имаме нови и подобрени базални инсулини. Тези базални инсулини дори могат да бъдат формулирани като premixes. Това означава, че ние бихме могли да подобрим действието на инсулините, които съставят две-трети от пазара (базални в premix). Може би тези нови инсулини няма да се появят в аптеките още пет години, но резултатите, които имаме в процеса на разработването и проучването им са много окуражаващи.

Ние предпочитаме да не ги наричаме „супер аналози“, а по-скоро „модерни инсулини“. Имахме животински инсулини, човешки инсулини и модерни инсулини. А другите могат да бъдат наречени „постмодерни инсулини“. Това е една нова генерация, която има нови допълнителни свойства, които ще донесат нови ползи на пациентите.

Работим и в областта на инхалаторните инсулини. Засега, концепцията им не предлага някакви значими клинични ползи. По-скоро те предлагат удобство за тези, които искат да преминат от перорална към инсулинова терапия. Това за някои пациенти е препятствие, което не бива да бъде пренебрегвано.

Но сегашните прототипи – ако мога да нарека така продуктите, който ние разработваме и който Пфайзер вече предлага – няма да бъдат в дългосрочен план инсулинът за приложение през белите дробове.

Тепърва ще видим дали ние – и Пфайзер и други фирми – ще сме в състояние да модернизираме системите за инхалаторна доставка на инсулин по-нататък. Аз съм сигурен, че те ще станат по-удобни. Въпросът е дали ще може да се прилага и дългодействащ инсулин през белите дробове.

Ние може би ще бъдем в състояние да предложим и орални инсулини, но това е все още въпрос на бъдещето. Разбира се това е нещото, което интересува всички – дали ще може да предложим инсулини за приложение през устата.

***

Според Андрю Пурсел, вицепрезидент за развитие на стратегическия бизнес на Ново Нордиск, „ние наистина искаме да победим диабета. Цялостната мисия на нашата фирма е да направим така, че да останем без работа“.

Сериозни и целенасочени проучвания са в пълен ход в Института Хагедорн в Дания, който е част от Ново Нордиск и работи за излекуване на диабета и усложненията му.

Повечето от 45-те учени в института работят върху излекуването на диабета чрез реконструкция/запазване на адекватно функциониращите бета-клетки. Проучват се също биологията на островните клетки и патогенезата на диабет тип 1.

Novo Nordisk