Канелата намалява нивата на кръвната глюкоза


vd 01/07/2007

Добавянето на канела към десерта намалява повишаването на кръвната глюкоза, което е нормално след приема на сладки храни, показаха резултатите от шведско проучване, публикувани през юни в списание American Journal of Clinical Nutrition, което потвърждава данни от предишни изследвания.

В проучването, здрави доброволци са добавяли около една чаена лъжичка канела към купичката със сутляш, което е предотвратило увеличаването на нивата на кръвната глюкоза след консумирането на десерта.

Едно от възможните обяснения за ефекта на канелата е, че тя забавя скоростта с която храната преминава от стомаха в червата. Използвайки ехограф, учените са доказали по-бавно изпразване на стомаха, когато към сутляша е добавена канела.

Друго проучване показа, че при диабет тип 2 добавянето на половин чаена лъжичка канела на ден, разделена между трите основни хранения, в продължение на 40 дни води до намаление на нивата на кръвната глюкоза и на липидите (общо холестерол и триглицериди). Изследователите предположиха, че канелата подобрява инсулиновото действие в мускулите и черния дроб.

В същото време, резултатите от изследване не показаха полза от канелата при хора с диабет тип 1.

Novo Nordisk