Канелата намалява нивата на кръвната глюкоза



01/07/2007
Добавянето на канела към десерта намалява повишаването на кръвната глюкоза, което е нормално след приема на сладки храни, показаха резултатите от шведско проучване, публикувани през юни в списание American Journal of Clinical Nutrition, което потвърждава данни от предишни изследвания. В проучването, здрави доброволци са добавяли около една чаена лъжичка канела към купичката със сутляш, което е предотвратило увеличаването на нивата на кръвната глюкоза след консумирането на десерта. Едно от възможните обяснения за ефекта на канелата е, че тя забавя скоростта с която храната преминава от стомаха в червата. Използвайки ехограф, учените са доказали по-бавно изпразване на стомаха, когато към сутляша е добавена канела. Друго проучване показа, че при диабет тип 2 добавянето на половин чаена лъжичка канела на ден, разделена между трите основни хранения, в продължение на 40 дни води до намаление на нивата на кръвната глюкоза и на липидите (общо холестерол и триглицериди). Изследователите предположиха, че канелата подобрява инсулиновото действие в мускулите и черния дроб. В същото време, резултатите от изследване не показаха полза от канелата при хора с диабет тип 1.