Кактусът нопал е подходящ за хората с диабет тип 2



01/07/2007
Включването на плод от кактуса нопал към сутрешната закуска помага на хората с диабет тип 2 да контролират по-добре кръвната си глюкоза, показаха резултатите от проучване в Мексико. Нопал е известен с много ниския си гликемичен индекс и с богатото си съдържание на фибри, поради което може да намалява пиковете на кръвната глюкоза след нахранване. Гликемичният индекс е мярка за това колко бързо дадена храна води до повишаване на кръвната глюкоза след поглъщането й. Обикновено храните с по-високо съдържание на фибри (пълнозърнести храни, варива, зеленчуци) имат нисък гликемичен индекс. Обратно – корнфлейксът, картофеното пюре и белият хляб имат висок гликемичен индекс. Данни от едно предишно проучване показаха, че изборът на храни с нисък гликемичен индекс може да резултира в намаляване на нивото на А1с с 0.43%. След 12 часа глад през нощта, 36 души с диабет тип 2 са закусили с традиционната за Мексико храна (царевична питка - тортила, зрял боб, авокадо, домати, чили чушки и сирене), която при част от тях е съдържала и 85 грама нопал. В групата, която е консумирала плодове от нопал, е било установено чувствително по-малко повишаване на кръвната глюкоза след нахранване. Гликемичният индекс на храните се изчислява на базата на простата захар глюкоза - нейният гликемичен индекс се приема за 100. Въз основа на това, храна с нисък гликемичен индекс означава под 55, а с висок – над 70. Овесените ядки имат гликемичен индекс 54, тъмните спагети – 41. Портокалът има почти наполовина по-нисък гликемичен индекс от динята – 43 спрямо 72. Храните с висок гликемичен индекс се абсорбират бързо и повишават рязко кръвната глюкоза. Обратно – тези с нисък гликемичен индекс водят до по-плавни колебания на кръвната глюкоза след нахранване, което е желан ефект не само при хората с диабет, но и при всички останали.