Хората с преддиабет имат два пъти по-висок риск за сърдечносъдово заболяване


vd 01/07/2007

Диабетът е опасен за здравето още преди да бъде диагностициран, увеличавайки двукратно риска за сърдечносъдови заболявания за петгодишен период, показаха резултатите от австралийско проучване, публикувани през юни в списание Circulation.

Учените са доказали, че хората с преддиабет (стойности на кръвната глюкоза на гладно и/или след нахранване, които са между нормалните и диабетните) имат 2.5 пъти по-голям ръск за смърт от сърдечносъдово заболяване в сравнение с участниците в проучването, които са имали нормално метаболизиране на глюкозата.

Тяхната препоръка е за нормализиране на глюкозния метаболизъм с промени в начина на живот, най-вече с редовни, всекидневни физически упражнения и намаляване на теглото. Счита се, че хора с преддиабет може да не развият захарна болест ако нормализират килограмите си и спортуват редовно.

Резултати от няколко скорошни проучвания доказаха, че рискът за инсулт при пациентите с диабет тип 2 е чувствително увеличен още в първите години след диагностицирането на нарушението в обмяната им.

Novo Nordisk