Фибрите в пълнозърнестите храни намаляват риска за диабет тип 2



01/07/2007
По-високият внос на фибри с пълнозърнести храни е свързан с намален риск за появата на диабет тип 2, показаха резултатите от проспективно проучване на немски учени, публикувани през май в списание Archives of Internal Medicine. Участниците в изследването, които са консумирали редовно пълнозърнести храни, са имали с 28% по-малък риск да развият захарна болест в сравнение с тези, които са предпочитали белия хляб и рафинираните тестени изделия. Вносът на фибри с плодове и зеленчуци не е бил свързан със статистически значимо намаление на риска. Проучването е продължило 11 години и в него участвали 25 000 души на възраст между 35 и 65 години. Анализ на данните от девет проучвания за връзката между вноса на растителни фибри с различни източници (пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци) и вероятността за развитието на диабет тип 2 е показал, че консуматорите на най-много фибри от пълнозърнести храни имат с 33% по-нисък риск да развият захарна болест. Данните за връзката между вноса на магнезий и диабет тип 2 са по-малко убедителни.