Достъп само за абонати
Достъп до пълното съдържание на статиите в сайта на списанията ни МД, Доктор Д и Кардио Д имат само абонати.
Информация за начините за абониране можете да намерите на нашата страница за абонамент
Сайтът spisaniemd.bg е най-голямата специализирана информационна база данни в областта на медицината на български език, с над 8000 статии във всички области на медицината и за повечето заболявания.
Фибрите в пълнозърнестите храни намаляват риска за диабет тип 2

По-високият внос на фибри с пълнозърнести храни е свързан с намален риск за появата на диабет тип 2, показаха резултатите от проспективно проучване на немски учени, публикувани през май в списание Archives of Internal Medicine.
Участниците в изследването, които са консумирали редовно пълнозърнести храни, са имали с 28% по-малък риск да развият захарна болест в сравнение с тези, които са предпочитали белия хляб и рафинираните тестени изделия. Вносът на фибри с плодове и зеленчуци не е бил свързан със статистически значимо намаление на риска.
Проучването е продължило 11 години и в него участвали 25 000 души на възраст между 35 и 65 години.
Анализ на данните от девет проучвания за връзката между вноса на растителни фибри с различни източници (пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци) и вероятността за развитието на диабет тип 2 е показал, че консуматорите на най-много фибри от пълнозърнести храни имат с 33% по-нисък риск да развият захарна болест.
Данните за връзката между вноса на магнезий и диабет тип 2 са по-малко убедителни.
