Деца с диабет – 200 нови случая всеки ден


vd 01/07/2007

Всяка година над 70 000 деца развиват диабет тип 1 на планетата или това прави около 200 нови случая всеки ден, показват данни на Международната диабетна федерация. С това заболяване живеят над 440 000 деца на възраст под 14 години в света.

Момчетата и момичетата са еднакво засягани. Диабет тип 1 се развива най-често в пубертетна възраст, като пикът на заболевяемостта при момичетата настъпва няколко години по-рано поради по-ранната възраст на поява на пубертета в сравнение с момчетата.

Страните с висока честота на диабет тип 1 в Европа са: Финландия, Сардиния, Швеция, Норвегия, Великобритания, Дания и Германия.

Във Финландия и Сардиния заболеваемостта е 37 на 100 000 на година, докато в Китай и Венецуела – само 0.1 на 100 000 на година. Това означава, че децата във Финландия имат 370 пъти по-висока вероятност да развият диабет тип 1 в сравнение с тези в Китай.

В същото време, диабет тип 2, който преди бе смятан за обменно нарушение при възрастните и затлъстели хора, днес се среща алармиращо по-често и сред детско-юношеската популация.

Всяко трето дете, родено в САЩ, ще развие захарна болест през живота си, като сред малцинствените групи – всяко второ.

Още факти за „сладката епидемия“ сред децата:

– Честотата на диабет тип 1 се увеличава в някои райони с относително по-ниска заболеваемост като Централна и Източна Европа, включително и в България

– Сред младите хора със захарна болест, около 3% развиват диабет тип 2 в резултат на прехранването и заседналия начин на живот, които водят до затлъстяване и до повишена инсулинова резистентност. В САЩ честотата е 5% сред децата от европейски произход и 80% сред индианците.

В сравнение с връстниците им с диабет тип 1, младежите и девойките с диабет тип 2 имат повишен риск за хипертония и нарушения в липидния профил. При тях се развива преждевременна атеросклеротична болест и свързаните с нея сърдечносъдови усложнения.

25% от децата със затлъстяване имат нарушен глюкозен толеранс – това състояние е преддиабет и води не само до повишен риск за появата на диабет тип 2, но и на сърдечносъдови заболявания.

Продължителното гледане на телевизия и консумирането на подсладени със захар безалкохолни напитки се смятат за най-важните рискови фактора за развитието на затлъстяване и диабет тип 2.

Анализ на 88 проучвания, проведен от американски изследователи, показа, че употребата на подсладени със захар газирани питиета води до прием на излишни калории и това енергийно претоварване е причина за натрупването на тегло.

Потребителите на две до три подобни напитки на ден имат два пъти по-висок риск да развият диабет тип 2, в сравнение с тези, които изпиват по-малко от едно питие на месец.

Хората, включително и децата, които пият редовно захарни безалкохолни напитки, приемат по-малко мляко, калций и други важни хранителни вещества.

В сравнение с връстниците им с диабет тип 1, младите хора с диабет тип 2 имат повишен риск за хипертония, нарушения в липидния профил и сърдечносъдово заболяване.

Добрата новина е, че развитието на диабет тип 2 може да бъде спряно или поне забавено с помощта на здравословна промяна в стила на живот, която включва подобрено хранене у дома и в училищата, увеличена физическа активност всеки ден, намален внос на готварска сол, захар и мазнини.

Децата и юношите могат да развият както диабет тип 1, така и диабет тип 2. Тип 1 е най-честото хронично заболяване сред децата в развитите държави. Въпреки напредъка на модерната медицина, 12 години след поставянето на тази диагноза, 50% от пациентите развиват хроничните усложения на диабета и придружаващите го заболявания.

Рязко увеличаване на диабет тип 1 сред малките деца

В Европа и САЩ се наблюдава тенденция към нарастване на заболеваемостта от диабет тип 1 сред децата в предучилищна възраст – увеличаването е с 5% на година в сравнение с 3% при по-големите деца и юношите.

Учените предполагат, че това може да се дължи на промени в генетичните фактори.

Според „хигиенната хипотеза“, която има повече привърженици, децата в съвременното западно общество са изложени на по-малък контакт с чужди антигени (бактерии и вируси) в най-ранната си възраст, което нарушава развитието на имунната им система. С това се обяснява не само увеличената честота на диабет тип 1, но и на други имунно-медиирани заболявания като бронхилна астма и атопичен дерматит.

Друга вероятна причина е ранната експозиция на изкуствено хранените кърмачета на белтъка на кравето мляко, поради което се препоръчва бебетата да бъдат кърмени.

Статистиката в САЩ показва постоянен годишен ръст с 2.3% на диабет тип 1 през периода 1978 до 2004 година. В Европа годишният ръст е с около 3%.

Прогнозира се, че през следващите 15 години глобалната честота на заболяването ще се увеличи с 50%.

Кои са факторите на околната среда, които отключват реакцията на имунната система към собствените инсулин-произвеждащи клетки в панкреаса, е обект на научни изследвания.

Novo Nordisk