Дефицит на лекари


vd 01/07/2007

Повече от 300 лекарски практики в отдалечени райони на страната остават незаети, показва справка на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Само в Кърджалийско има 46 свободни места за джипита. Без лекари са 20 селища в Бургаско, 23 в Пазарджишко, 21 в Хасковско, 31 във Великотърновско, 26 в Разградско. За да не останат без лечение хората от тези села, те се записват в пациентските листи на докторите в съседните градове, отдалечени на 50-70 км, или изобщо не ходят на лекар.

Основната причина за недостига на лекари е, че в селата останаха все по-малко хора и те не могат да запълнят една лекарска практика така, че доходите на медиците да са достатъчно, обясни д-р Цветан Райчинов, зам.-председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

Затова един лекар трябва да обслужва поне 5-6 села, за да запише необходимите за оцеляването на една практика 1500 пациенти. Това обаче повишава разходите му. Той трябва да наеме допълнително фелдшер и медицинска сестра, които да осигурят изискването да са на разположение на пациентите 24 часа, и да им осигури заплати. Трябва да плаща и наем за помещенията.

Нещата се усложняват допълнително и от изискването на здравната каса лекарските практики във всяко населено място да имат пълно оборудване – кардиограф, гинекологичен стол, спешен шкаф. Това означава не по-малко от 10 000 лева за всяко едно село, изчисляват медиците.

В бюджета на здравната каса за тази година са определени 2.4 милиона лева за допълнително стимулиране на семейните лекари, които работят в населени места с неблагоприятни условия. Те ще бъдат отпускани по определена формула, като се отчитат отдалеченост на селището от здравно заведение, липса на асфалтирани пътища, екологични проблеми.

Според медиците обаче парите не са достатъчно, защото на практика те увеличават заплатите с около 200 лв., които не могат да компенсират разходите. Крайно време е общините и здравното министерство да се замислят за този проблем и да осигурят поне безплатни кабинети и оборудване на практиките, смята Райчинов. Според него може да се определи и по-висока капитация (заплащане за записан пациент в листата) на лекарите в отдалечените райони.