Без приватизация на държавни болници01/07/2007

Приватизация на държавни болници няма да има, според министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. За приватизация на общински болници ще бъде решавано от кметовете, които са принципали на лечебните заведения. Няма проблеми, ако те желаят да се даде за приватизация общинска болница.

Няма политическа воля за приватизация, каза д-р Стайко Спиридонов, председател на асоциацията на частните лечебни заведения. По думите му тя би могла да се извърши чрез концесия, приватизация на медицинските дейности или пълна приватизация. Според него обаче първите два варианта не са много удачни, защото тогава сградите и апаратурата ще останат собственост на държавата.

Бъдещето е в частните болници, каза проф.Гайдарски. Според него те успяват да работят на печалба, въпреки че не получават помощ нито от държавата, нито от общините. Частните лечебни заведения, които в България вече са над 40, вървят в добра посока и вършат добре работата си, добави той.

Според Макс Понсеийе, президент на Европейската асоциация на частните лечебни заведения, държавата няма нагласата да лансира частните болници, а те работят и се управляват по-добре от държавните болници…

Novo Nordisk