За гостите от Европа – 38 евро за преглед


vd 01/05/2007

Министерството на здравеопазването преговаря с Европейската комисия за единен ценоразпис на медицинските услуги, по който ще бъдат обслужвани пребиваващите в България европейци. Предложената цена за първичен преглед е 38 евро, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев.

Матеев каза, че в момента проблемът със заплащането на медицинската помощ по цени на държавата, в която тя е предоставена, е голям. Синхронизирането между българската и европейските здравни каси ще стане вероятно след една-две години, прогнозира той. Дотогава общопрактикуващите лекари в курортите ще получават по 4.80 лв. за първичен преглед. Няма да позволим европейските граждани да бъдат рекетирани, заяви Матеев. Всеки хотелиер ще бъде задължен да обяви на видно място къде туристът може да получи медицинска помощ само срещу европейската си здравна карта.

Проблемът с осигуряването на болнична помощ за туристите вече е решен, увери Матеев. Открити са спешни сезонни пунктове във Варна, Добрич и Бургас. Отделно по цялото Черноморие ще бъдат разпределени 20 линейки. Кметовете на курортните общини трябва да осигурят помещения за медицинските кадри, посочи Матеев. Два екипа допълнително ще бъдат изпратени в Златни пясъци и Бяла. Там, където не достигат лекари, ще бъдат командировани за по 20-30 дни от страната. До лятото ще бъде възстановена и дейността на курортната поликлиника в Златни пясъци.

Novo Nordisk