Пазарна икономика и наднормено тегло


vd 01/05/2007

Жителите на страните от Източна Европа и бившия СССР са започнали да страдат от затлъстяване след началото на прехода към пазарната икономика, показва изследване на учени от университета на Мисури в Сент Луис, САЩ. В Западна Европа вече има по-малко затлъстели, отколкото в страните от бившия социалистически блок.

Сред всички европейски страни най-малко хора с тегло над нормата има в Норвегия – само 6%. Най-сериозен е проблемът в Унгария, където 19% от населението страда от затлъстяване. В Русия и Литва – по 18% от хората за затлъстели.

Главните причини за натрупването на излишни килограми, според американските учени, са психологическият стрес, свързан с реформите, промяната на режима на работа (например рязкото увеличаване на броя на хората, заети с офис работа и работещи на компютър), експанзията на веригите за бързо хранене, появата на многобройните магазини, където се продават евтини, но не дотам качествени продукти (например чипс), удобни за консумиране по време на движение, а също така масовата употреба на автомобили.

Според данните на Националния център за статистика на здравето на САЩ, през 2002 г. 30.5% от възрастното население на страната е страдало от затлъстяване, като най-много са случаите при мъжете на възраст 55-64 години.

Според авторите, „колкото по-високо е нивото на образование и материалното благосъстояние на човек, толкова по-рядко той има наднормено тегло“.

Novo Nordisk