Пациенти-ментета


vd 01/05/2007

Около 70 милиона лева ще бъде преразходът на болниците в края на годината, ако се запази тенденцията за свръххоспитализация, според д-р Румяна Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това означава, че в последните два месеца на годината институцията трябва да спре да плаща на лечебните заведения заради изчерпване на бюджета.

Според Тодорова, има сериозни съмнения, че болниците отчитат нелекувани пациенти. Ако това се докаже, касата ще прекрати договорите със здравните заведения по тези клинични пътеки, по които са открити нарушенията. С 11000 души са се увеличили преминалите през болниците за първото тримесечие на 2007 година в сравнение със същия период на 2006.

През първите три месеца на 2006 са лекувани 118 000 души, а тази година те са били 129 000. Това означава, че 6% от здравно осигурените граждани са били в болница от началото на годината, каза Тодорова, според която отчетите на болниците са нереални.

Приетите болни по някои клинични пътеки са се увеличили с 500%. Най-голям е „ръстът“ на пациенти в клиниките по гастроентерология, пулмология, неонатология и онкология.

Затова касата започва масиран контрол на болниците, които са в преразход. Екипи на институцията ще следят какви пациенти и по какви пътеки се приемат, като ще следят дори какви медикаменти им се изписват. Имаме случай, при който лекар е отчел дейност в период, в който е бил на легло в болница, съобщиха от шуменската районна каса.

Една от причините за увеличената хоспитализация е в широко отворените врати на спешните отделения в големите болници, смята Тодорова. По този начин се заобикаля прегледът при личния лекар и специалист и се постъпва направо в лечебното заведение, дори за главоболие.

За спешност трябва да плаща Министерството на здравеопазването, но когато това не се случва пациентите се прехвърлят на легло в болницата. Като пример от касата посочват болницата в Тутракан, в която при 30 легла са отчетени 45 пациенти за ден…

Според директорите на районните каси, освен всичко друго качеството на медицинските услуги се влошава. В болниците лекували с евтини лекарства и изписвали след 4-5 дни престой, като след това пациентът отново се приема, но по друга клинична пътека. Само за март са регистрирани 200 такива случая.

Novo Nordisk