Не се заседявайте пред телевизора!


vd 01/05/2007

Редовното гледане на телевизия повишава риска за развитието на диабет тип 2, вероятно поради острото и хроничното обездвижване на мускулите, показаха резултатите от проучване в Австралия, публикувани през март в специализираното диабетно списание Diabetes Care.

Жените, прекарващи всеки ден часове пред телевизионния екран, имат по-висока кръвна глюкоза на гладно и на втория час след нахранване, както и по-често намалена инсулинова чувствителност, са доказали авторите на изследването с помощта на измервния на гликемията и на хомеостазен модел за определяне на обмяната.

Интересен факт е, че установената връзка е била независима от физическата активност през останалото време на деня или от телесната мастна тъкан.

В проучването са участвали над 8300 възрастни австралийци, които са били без изявена до момента захарна болест.

Жените, които са гледали по-дълго време телевизия, значимо по-често са имали повишени стойности на кръвната глюкоза на гладно и след нахранване, нарушена функция на бета-клетките на панкреаса и намалена инсулинова чувствителност.

Особено силна е връзката между по-дългото заседяване пред синия екран и хипергликемията след нахранване. Между инсулиновата чувствителност и времето, прекарано за гледане на телевизия, е установена обратна зависимост.

Заседналият начин на живот води до обездвижване на мускулите, които отказват да използват глюкозата за гориво, поради което тя започва да се натрупва в кръвта.

При мъжете, по-дългото гледане на телевизия не е свързано с толкова значим ефект върху стойностите на кръвната глюкоза. Мъжете по-често гледат спорт, като „участват“ в играта – стават многократно, ръкомахат в знак на подкрепа или на протест.

Вероятно липсата на мускулни контракции при пасивните телемани е причина за наблюдавания неблагоприятен ефект върху обмяната, смятат авторите.

Novo Nordisk