Искат се фиксирани минимални цени за лекарствата


vd 01/05/2007

Цените на лекарствата трябва да имат минимален долен праг, под който да не могат да се продават, според Българския фармацевтичен съюз (БФС), което ще премахне дъмпинговите цени и нелоялната конкуренция в бранша.

Сега действащата наредба определя пределни максимални цени и затова се случва аптеки да продават на производствени цени. Фармацевтите предупредиха, че имат готовност за всяко подобно нарушение да сезират Комисията за защита на конкуренцията.

Съвсем скоро ще започнат спорове за размера на аптеките, прогнозираха фармацевти. Заради новия закон за лекарствата в момента в Министерството на здравеопазването се пишат 25 наредби, които ще бъдат готови до 2-3 месеца. Една от тях трябва да определи каква да е най-малката допустима квадратура на аптека.

Големите играчи на пазара настояват тя да е 100 кв.м, защото в противен случай не могат да се изпълнят изискванията за добра аптекарска практика. Според фармацевтичния съюз обаче и на 20 кв.м може да се работи по правилата.

От Българския фармацевтичен съюз съобщиха още, че скоро ще изработят стандарти за добра аптекарска практика и етичен кодекс на съсловието. От организацията ще подготвят и програма за продължаващо обучение на фармацевтите и допълнителната им квалификация. Ще бъде подготвен и регистър на аптекарите. В момента реално практикуващите фармацевти са 5500 и около 4400 от тях вече са се регистрирали в съюза.

Novo Nordisk