България надебелява


vd 01/05/2007

България, Унгария, Полша и Чехия са сред страните, които водят световната класация за поднасяне на нездравословна храна в заведенията за бързо хранене, показаха резултатите от проучване на датски учени, представено на ХV европейски конгрес по затлъстяване.

В продължение на две години е бил изследван химическият състав на различни храни, продавани от веригите KFC и Макдоналдс в 35 страни по света.

В България и в други източноевропейски страни се предлагат бързи храни с най-високо съдържание на трансмазнини. В пробите, взети от панираните пилешки филенца и пържените картофки в ресторанти от веригите KFC в тези държави, вредните съставки са били между 29 и 34% от общото съдържание на мазнини в продуктите. В заведения от същата верига в Индия, Русия, Испания и Шотландия концентрацията на трансмазнините е била под 2%.

Учените са открили разминавания в качеството, макар и по-малки, и в продуктите на Макдоналдс.

Повечето консумирани в днешно време трансмазнини се получават в хранителната промишленост като страничен ефект от частичното хидрогенизиране на растителните масла.

Така се променя тяхната молекулна структура, като се увеличават температурата им на топене и срокът им на годност. Консумацията на трансмазнините увеличава риска за сърдечносъдови заболявания. В някои страни като Дания например употребата на тези мазнини в храните е забранена. Те са повод и за съдебни дела, особено срещу вериги ресторанти за бързо хранене.

В света 1.1 милиарда души са с наднормено тегло, а 312 милиона от тях страдат от затлъстяване. В Европа почти половината население е с тегло над нормата, затлъстели са една четвърт от европейците.

Около половината българи също са с наднормено тегло. Сериозни проблеми с теглото имат около 860 000 души. С тегло над нормата са и 100 000 деца – 10% от учениците на възраст между 7 и 14 години.

Епидемиологично изследване сред над 5000 души в 19 селища в Бургаско и Добричко показа, че близо 74% от тях са с наднормено тегло. Предишно проучване по същите места, проведено през 1972 година, е установило, че 22.6% са имали този проблем (увеличение 3.3 пъти!).

Рецептата за затлъстяване е нередовно хранене, късни вечери, заседналият начин на живот и хроничният стрес. През последните десетилетия българите са влошили значително хранителните си навици.

Изследване показва, че повече от половината затлъстели хора у нас приемат твърде голямо количество мазнини (над 108 грама на ден). Те често предпочитат тестените изделия за сметка на по-скъпите месо и мляко, плодове и зеленчуци. Консумацията на животински мазнини се е увеличила три пъти, а на мазнини като цяло – 3.5 пъти!

В България хората консумират шесткратно повече захар и осемкратно повече свинско месо в сравнение с годините преди 1950 година. Оттогава и приемът на алкохол е скочил над три пъти до 14 литра годишно, на бира – 12 пъти, а на подсладени напитки – седем пъти. За една година хората в България поемат по 35 кг захар и 23.4 кг мазнини. За сметка на това диетата им включва едва половината от необходимите пресни плодове и зеленчуци.

Любовта към белия хляб, мазните баници, солта и туршиите също не помага в борбата с наднорменото тегло. България е на първо място по смъртност от инсулти в света и на едно от водещите от миокардни инфаркти (около 40% от всичките смърни случаи или около 40 000 души годишно). Водеща причина за това е затлъстяването сред населението и нездравословния стил на живот.

Novo Nordisk