„Високият холестерол убива! Ти провери ли своя?“


vd 01/03/2007

През март 2006 фармацевтичната компания КРКА стартира кампания за безплатно изследване на холестерола. Акцията се проведе в големите градове на страната – София, Пловдив, Плевен и Варна.

На специални срещи преди измерванията водещи кардиолози представиха актуални данни за разпространението на сърдечносъдовите заболявания сред жителите на всеки един от районите. Участваха и известни ендокринолози, които представиха значението на приема на статини и поддържането на нормални стойности на холестерола за хората с диабет.

Специалистите напомнят, че диабетът се приема за еквивалент на исхемичната болест на сърцето. Всеки пациент с диабет има същия риск за инфаркт и инсулт с този на хората с исхемична болест на сърцето, дори и при нормално ниво на общия холестерол. Високият «лош» холестерол е един от важните рискови фактори за тези заболявания.

Основни медикаменти за намаляването на холестерола са статините. КРКА е водещ производител на статини в Центарална и Източна Европа. Трите статини, които фирмата предлага, са изключително добре реимбурсирани и поради това достъпни като цена.

През 2006 година КРКА въведе в България трети статин, който е високо реимбурсиран за пациенти с диабет тип 1 и тип 2 след консултация с ендокринолог.

Акциите за измерване на холестерол ще продължат, като те ще са насочени изключително към пациенти с диабет.

Повече информация за статините и за кампанията на КРКА можете да намерите на www.holesterol.info

Novo Nordisk