Слънчевият диск – символ на обединението и силата01/03/2007

Кампанията „Обединени за диабета“ (www.unitefordiabetes.org), довела през декември до приемане на резолюция на ООН по този въпрос, се води от Международната диабетна федерация (IDF http://www.idf.org). Като глобален символ на тази кампания бе избран един син кръг.

Защо символът е толкова прост?

За да може лесно да бъде възпроизведен и разпратен от всеки жител на планетата, който иска да покрепи кампанията.

За да може да бъде нарисуван лесно от всяко дете с молив.

За да може да бъде тиражиран без особени разходи в милиони копия и да бъде интегриран лесно във всяка национална и местна диабетна кампания.

Гениалните неща са винаги прости…

Защо символът е кръг?

Защото кръгът е използван от човешката цивилизация откакто свят светува. Той изобразява слънчевия диск, живота, силата и здравето в различните култури.

Кръгът е символ и на съединението. Съединението, което прави силата.

Защо цветът на символа е син?

Защото небето е синьо. Синият цвят е символ на небесния лазур, под който всички имаме равни права. Защото това е цветът и на знамето на Организацията на обединените нации.

ООН е единствената глобална организация, която може да сигнализира правителствата на всички държави, членуващи в нея, да вземат мерки, за да спрат диабетната пандемия (глобална епидемия).

Защо бе избрано мотото „Обединени за диабета“?

За да обедини всички засегнати и съпричастни.

Думата „срещу“ има негативно значение. По-добра е думата „за“ – позитивно отношение, сътрудничество, лобиране и обединение за промяна на бъдещето на диабета.