Препоръки за здравословно хранене


vd 01/03/2007

Начинът на хранене е важен за:

– профилактика на развитието на диабет при хората със затлъстяване или преддиабетно състояние

– метаболитен контрол на изявения диабет

– профилактика или забавяне на развитието на усложненията на заболяването

Американската диабетна асоциация актуализира през 2006 година указанията за хранителна терапия при хората с преддиабетно състояние или с изявен диабет (1). Предлагаме ви в обобщен вид най-важното от този документ.

Енергиен баланс, наднормено тегло и затлъстяване

Умереното понижаване на теглото подобрява действието на инсулина в мускулите при хората с наднормено тегло или със затлъстяване.

За да се свалят наднормените килограми, е необходимо да се намали вносът на енергия и мазнини (препоръчва се мазнините да доставят около 30% от общите дневни калории).

Целта на подобно енергийно ограничаване е да се постигне загуба на 5-7% от изходното тегло.

Диетите с много нисък внос на въглехидрати (ограничаване на общия им прием под 130 грама дневно) не се препоръчват за лечение на затлъстяване.

Въпреки че нисковъглехидратните диети водят до бързо сваляне на теглото, тяхната дългосрочна ефективност за поддържане на постигнатото тегло е сходна с тази на диетите с ниско съдържание на мазнини. Освен това, влиянието на диетите с много ниско съдържание на въглехидрати върху сърдечносъдовите рискови фактори е неустановено.

Въглехидратите са важни хранителни съставки и не трябва да бъдат напълно отстранявани или силно ограничавани от диетата. Те осигуряват гориво за клетките на тялото, особено за мозъка, който ги използва за основен енергиен източник.

Препоръчва се да се консумират средно 130 грама въглехидрати дневно, като мъжете имат малко по-високи нужди от жените.

Умереното, но редовно физическо движение е важно както за намаляване на телесните тлъстини, така и за поддържане на постигнатия резултат.

Превенция на диабет тип 2 (първична профилактика)

Хората с висок риск да развият диабет тип 2 трябва да променят начина си на живот с цел на постигнат умерено понижаване на теглото (загуба на 5-10% от изходните килограми) и редовна физическа активност (150 минути седмично или около 30 минути дневно).

С помощта на диетолог, трябва да се състави индивидуален хранителен план, който да осигурява намален внос на калории. Това е важно, за да се понижи рискът за развитието на диабет тип 2.

Хората с преддиабетно състояние (стойности на кръвната глюкоза между нормалните и диабетните) трябва да увеличат приема на фибри (препоръчва се внос на 14 грама фибри на 1000 калории енергия).

Трябва да се ограничи консумацията на рафинирани тестени и захарни изделия, като за сметка на това се избират пълнозърнести храни.

Контрол на диабета (вторична профилактика)

Целта на диетичния режим (хранителна терапия) при диабет е да се постигне и поддържа:

– ниво на кръвната глюкоза колкото е възможно по-близко до нормалните стойности

– липиден профил, който намалява риска за сърдечносъдово заболяване

– стойности на кръвното налягане колкото се може по-близки до нормалните

Има три групи хранителни вещества: въглехидрати, мазнини и белтъчини.

Въглехидрати

Въглехидратите трябва да се набавят от плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни (овес, ечемик, жито, просо), бобови растения и нискомаслено мляко. Тези продукти са здравословни. Целите зърна имат високо съдържание на фибри и са с по-нисък гликемичен индекс от рафинираното бяло брашно, фините тестени изделия, белия ориз, корнфлейкса, картофеното пюре.

Не се препоръчва спазването на диети с ниско съдържание на въглехидрати (под 130 грама дневно).

Диетите с високо съдържание на въглехидрати (около 55% от дневната енергия) също не са подходящи, тъй като водят до прекомерно увеличаване на кръвната глюкоза след нахранване, на триглицеридитe и на инсулиновите нужди.

Важно е да се следи общият дневен внос на въглехидрати, като различните храни могат да се разменят една с друга в количества, които имат едно и също съдържание на въглехидрати (в САЩ разменната единица е 15 грама въглехидрати, в България – 12 грама = 1 хлебна единица).

Нуждите от въглехидрати варират в зависимост от пола, възрастта, физическата активност и теглото (идеално, поднормено, наднормено). Необходимото дневно количество при всеки човек със захарна болест трябва да бъде определено от диетолог или от обучаващ по диабета, съобразно индивидуалните показатели.

Храни, които съдържат сукроза (захар), също могат да се разменят с други източници на въглехидрати в хранителния план, така че общият дневен внос на въглехидрати да остава непроменен.

Ако подобни храни се консумират допълнително (извън хранителния план), то трябва да бъдат приемани и допълнителни единици инсулин или други глюкозопонижаващи средства, за да се избегне повишаването на кръвната глюкоза. Трябва да се има предвид, че подобно поведение ще доведе до увеличаване на енергийния внос (и съответно до наддаване на тегло).

Диабетиците трябва да предпочитат въглехидратни храни, които имат високо съдържание на фибри и са с нисък гликемичен индекс – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, овесени трици, варива, цели плодове, зеленчуци, нискомаслено кисело мляко.

Изводи:

За да поддържат добър контрол на кръвната си глюкоза през цялото денонощие, сладките хора трябва да знаят три основни неща:

1. Кои храни съдържат въглехидрати

2. Колко е средният размер на една порция от тези храни

3. Колко порции на ден трябва да консумират общо и как да ги разпределят в отделните хранения

Мазнини и холестерол

Мазнините се делят на наситени, мононенаситени, полиненаситени и транс*.

Наситените мазнини при хората с диабет трябва да осигуряват под 7% от общите калории, като консумацията на транс мазнини да се ограничи до минимум.

Препоръчват се две или три порция риба седмично (но не пържена!).

Да се предпочитат мононенаситени мазнини (маслинено олио, авокадо), тъй като имат най-благоприятен ефект върху липидния профил.

Изводи:

Да се избягват продукти, които имат високо съдържание на наситени мазнини (тлъсти меса, сланина, мас, сметана, високомаслено сирене, салам) и да се сведе до минимум консумацията на транс мазнини (технологично наситени растителни мазнини с цел удължаване на срока на годност на готовите храни)

Белтъчини

Диабетиците с нормална бъбречна функция могат да консумират толкова белтъчини (протеини), колкото и осталите хора (15–20% от общата дневна енергия).

Не се препоръчват диети с високо съдържание на протеини с цел да се постигне загуба на тегло.

Дългосрочният ефект на повишения белтъчен внос (над 20% от калориите) при хората с диабет е неизвестен на настоящия етап.

Алкохол

Сладките хора могат да консумират умерено количество алкохол – най-много една алкохолна единица (15 грама алкохол =едно питие=330 милилитра бира=125 милитра вино=40 милилитра концентрат) при жените и най-много две алкохолни единици (30 грама алкохол = две питиета) при мъжете дневно.

За да се намали рискът за нощна или за хипогликемия на гладно при лекуваните с инсулин или с таблетки, които стимулират собствената секреция на инсулин, алкохолът трябва да се приема заедно с храна.

Вечерната консумация на алкохол може да повиши риска за нощна и сутрешна хипогликемия особено при хората с диабет тип 1.

Прекомерната употреба на алкохол (над три питиета дневно) води до повишаване на нивата на триглицеридите и до наддаване на тегло.

Да не се използват като разредители безалкохолни напитки, подсладени със захар, защото ще доведат до повишаване на кръвната глюкоза.

Хранителни добавки с витамини и антиоксиданти

Не се препоръчва на хората с диабет да приемат хранителни добавки с антиоксиданти, като витамини Е и С, поради липсата на доказателства за тяхната ефективност и безопасност в дългосрочен план. Ползите от хранителните добавки с хром също не са напълно доказани.

Диетичен план при диабет тип 1

При всеки човек с диабет тип 1 инсулиновото лечение трябва да се вгради във всекидневния хранителен и двигателен план. При хората, които използват бързодействащи инсулинови аналози, дозите преди основно хранене трябва да бъдат адаптирани в зависимост от съдържанието на въглехидрати в храната.

При тези, които използват фиксирани инсулинови дози, приемът на въглехидрати трябва да се запазва постоянен – да се избягват вариации по отношение на часовете на хранене и приемането количество.

При планирана физическа активност е необходимо да се адаптират инсулиновите дози. При непланирано двигателно усилие може да е необходим допълнителен внос на въглехидрати.

Диетичен план при диабет тип 2

Хората с диабет тип 2 трябва да бъдат насърчавани да променят нездравословния си начин на живот като ограничат вноса на енергия (калории), наситени и транс мазнини, холестерол, готварска сол (натрий) и да увеличат физическата си активност.

Тези мерки подобряват едновременно повишената кръвна глюкоза, нарушения липиден профил и повишено кръвното налягане.

Хранене на жени с диабет по време на бременност и кърмене

По време на бременност трябва да приема адекватно количество енергия, която да осигури нормален растеж на плода. През този период не се препоръчва да се спазва диета за отслабване, въпреки че при жени със затлъстяване и гестационен диабет (възникнал по време на бременността диабет) може да е подходящо умерено ограничаване на вноса на калории и въглехидрати.

Важно е да се избягва повишаване на кетоните в кръвта и урината.

Гестационният диабет е рисков фактор за последващ диабет тип 2. За да се намали тази опасност, е важно след раждането при тази група жени да се постигне намаляване на теглото и да се увеличи физическата активност.

Хранене на възрастните хора с диабет

Хранителни добавки с мултивитамини могат да бъдат подходящи при хората в напреднала възраст и с ограничен прием на енергия (недохранване).

При възрастните хора със затлъстяване е подходящо да се постигне умерена загуба на теглото и да се увеличи физическата активност, която трябва да е съобразена с индивидуалните възможности и придружаващите заболявания.

Контрол на риска за сърдечносъдово заболяване

При хората с диабет целта е да постигне и поддържа ниво на гликирания хемоглобин (A1с) колкото е възможно по-близко до нормалните стойности, без това да увеличава опасността за значима хипогликемия.

При случаите със сърдечна недостатъчност се препоръчва да се намали приемът на натрий (сол) под 2 грама на ден.

Диабетиците не трябва да консумират много сол – вносът на натрий не трябва да надвишава 2.3 грама на ден.

При повишено кръвно налягане се препоръчва диета, която съдържа плодове, зеленчуци и нискомаслени млечни продукти.

Умереното отслабване на тегло води до благоприятно понижаване на кръвното налягане.

Сладките хора трябва да поддържат ниво на кръвно налягане под 130/80 милиметра живачен стълб.

Хипогликемия

За овладяване на хипогликемия трябва да се приемат 15-20 грама глюкоза или друг вид въглехидрат, който съдържа същото количество глюкоза.

Отговорът към лечението настъпва след около 10-20 минути, въпреки че кръвната глюкоза трябва да бъде проверена отново след около 60 минути и, ако е необходимо, отново да се поеме въглехидрат.

По време на остро заболяване:

– не трябва да се спира инсулинът или таблетките за понижаване на кръвната глюкоза

– трябва да се измерва нивото на кръвната глюкоза и да се проверява урината за кетонови тела

– трябва да се пият достатъчно течности и да осигури адекватен внос на въглехидрати, ако е необходимо и в течна форма

*Допълнителна информация:

Как да разграничаваме различните мазнини? Клуб Д 2006, бр. 6/декември http://mbd.protos.bg

Използван източник:

Американската диабетна асоциация, Nutrition recommendations and interventions for diabetes – 2006, Position Statement, Diabetes Care 2006, 29: 2140-2157 http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/full/29/9/2140