Повишаването на температурата на стъпалото предсказва риск за разязвяване


vd 01/03/2007

Всекидневното следене на температурата на стъпалата с помощта на термометър за измерване на инфрачервените лъчи, излъчвани от кожата в рисковите области, може да намали значимо честотата на повторни разязвявания при хората с периферна диабетна невропатия, показаха резултатите от проучване в САЩ, публикувано в списание Diabetes Care.

Използването на този метод трябва да бъде част от стандарните грижи за краката на диабетиците, смятат неговите автори.

Дигиталният инфрачервен термометър се нарича TempTouch. Той е разработен от фирма Xilas Medical (www.xilas.com) и струва $150 в САЩ.

Уредчето е одобрено през 2003 година от Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA) да се използва от хора с диабет за всекидневно самонаблюдение на колебанията на кожната температура на стъпалата. При нейното увеличаване с 2 градуса по Целзий, диабетиците са съветвани да търсят лекарска помощ.

Повишената кожна температура на стъпалото е показател за инфекция, свързана с увреждане на тъканта, а промяната може да бъде уловена много лесно с помощта на инфрачервения термометър, са категорични изследователите.

Участниците в проучването, на възраст от 18 до 80 години и с намален усет на стъпалата към допир, са били разделени в три групи.

Пациентите в първата група са били наблюдавани от лекар на всеки осем седмици, имали са осигурени стелки и обувки за отбременяване на натиска в рисковите за разязвяване зони и са били обучени как да полагат всекидневни хигиенни грижи за краката си.

Втората група, освен горната стандартна програма, е правила и оглед на ходилата си два пъти дневно с огледало. Попадналите в третата група, в допълнение, са измервали всеки ден кожната температура в шест зони на всяко стъпало.

За период от 15 месеца, разязвявания са възникнали при еднакъв брой пациенти от първите две групи (при около 30%) спрямо 8.5% от използвалите TempTouch.

Предишно проучване показа, че кожната температура на стъпалото се повишава 10 до 20 дни преди да се отвори язва на повърхността. Този прозорец във времето може да се използва, за да се вземат мерки за предотвратяване на проблема и ранно лечение на инфекцията.

Novo Nordisk