ООН призна диабета за световна заплаха


vd 01/03/2007

На 20 декември 2006 година общото събрание на ООН, на 83-тата си пленарна сесия, прие резолюция, която признава, че светът е заплашен от епидемично разпространение на захарния диабет. За първи път едно неинфекционно заболяване се определя като световна заплаха!

Досега ООН е определяла като застрашаващи с епидемично разпространение СПИН, туберкулозата и маларията…

14 ноември, рожденната дата на един от откривателите на инсулина – д-р Фредерик Бантинг, се чества от 1991 година насам като Световен диабетен ден. От 2007 година 14 ноември е Ден на обединените нации. Тазгодишният Ден на обединените нации ще бъде посветен на децата с диабет на планетата.

Резолюцията на ООН (www.unitefordiabetes.org/campaign/resolution.html) призна:

– диабета за хронично, инвалидизиращо и скъпо заболяване, свързано с тежки усложнения

– спешната нужда от промотиране и подобряване на човешкото здраве, от осигуряване на достъп до лечение и обучение за здравни грижи

Приетата от ООН резолюция е последица от кампанията на Международната диабетна федерация (МДФ) – „Обединени за диабета“, в която се обръща внимание на световната общественост на проблема със стремителното увеличение на болните от диабет в света, като призовава да се предприемат действия от всички правителства за неговото ограничаване.

Кампанията бе подета от националните диабетни асоциации в повечето страни в света, които поканиха своите членове и съмишленици да изпратят по интернет подкрепата си за приемане на резолюция от ООН по този проблем.

Български лекари, хора с диабет и техни близки също се включиха в кампанията. Само шест месеца от началото й дойде и първата победа с приемането на резолюцията от ООН.

Този акт на съпричастност ще окуражи, ще вдъхнови и ще даде сили и мотивация на болните и на медицинската общност да настояват пред правителствата в своите страни, пред здравните министерства, да реализират национална политика за подобряване на грижите за диабетно болните и за превенция на заболяването.

Кампанията „Обединени за диабета“ формира най-голямата досега коалиция на диабетни организации от над 150 държави, заедно с научни и професионални диабетни дружества, благотворителни фондации и др.

Приемането на резолюцията стана възможно благодарение на групата Г-77 обединяваща 133 развиващи се страни и страни в преход в ООН под председателството на ЮАР, гласуваща ан блок, която убеди развитите страни да я подкрепят.

Резолюцията определя превръщането на Световния диабетен ден – 14 ноември – в ден на ООН, който да се счита за такъв от 2007 година.

Тя призовава всички страни-членки на ООН да честват този ден и да разработят национални програми за превенция, лечение и грижи за болните от диабет.

Захарният диабет е недооценено от властите смъртоносно заболяване, което причинява всяка година смъртта на четири милиона души в света. Той е причина за сърдечни атаки, мозъчен удар, слепота, бъбречна недостатъчност и ампутации.

По време на 19-ия световен конгрес, организиран от Международната диабетна федерация през декември, в Кейп Таун, ЮАР, бе подчертана необходимостта от спешни мерки за ограничаване на разпространението на диабета в света.

Новоизбраният президент на МДФ проф. Жан–Клод Мбания от Камерун* заяви, че разрешението на проблема е в тясното сътрудничество между правителствата, диабетната общност и гражданските организации във всички държави.

Проф. д-р Драгомир Коев

почетен председател на Българското дружество по ендокринология

Проф. д-р Лидия Коева

Зам-председател на Българската диабетна асоциация

* Проф. Мбания ще оглави МДФ през 2009 година, когато ще поеме щафетата от проф. Мартин Силинк от Австралия. Проф. Силинк е настоящ президент на МДФ, след избирането му в Кейп Таун през декември 2006 година с мандат за три години

Novo Nordisk