Не пийте алкохол на гладно!01/03/2007

Алкохол ни предлагат на гости, на коктейл, на официална вечеря, в ресторантите и дискотеките… Какво трябва да знаем за това вещество? Ако го пием бързо или в големи количества, то е токсин.

Алкохолът постъпва много бързо в кръвта, без да се разгражда в стомаха. Пет минути след неговото поглъщане, в кръвта вече е постъпило достатъчно количество, за да бъде измерено, като нивото му остава високо средно три часа.

Черният дроб разгражда алкохола, но за целта се нуждае от време. Ако сме прекалили с количеството, необходими са повече часове.

Когато човек пие бързо, черният дроб не може да рагради погълнатия алкохол и той оказва влияние на мозъка. Мозъчните клетки са лесна мишена. Появяват се симптомите на алкохолното опиянение.

Диабетиците, които са на инсулин или на глюкозопонижаващи таблетки, са изложени на по-висок риск за хипогликемия, ако консумират алкохол. За да избегнат тази опасност, те не трябва никога да пият на гладен стомах.

Алкохолът трябва да се приема по време на хранене или след поглъщане на закуска, съдържаща въглехидрати.

Защо алкохолът увелива риска за хипогликемия? Причината е в черния дроб.

В трезво състояние, ако кръвната глюкоза се понижи, черният дроб произвежда допълнително количество глюкоза, което постъпва в кръвта.

Когато в кръвта има алкохол, първата задача на черния дроб е да го разгради. В тези случаи, ако кръвната глюкоза се понижи, черният дроб не произвежда допълнително глюкоза, защото е ангажиран да се справи с алкохола. Поради това, има опасност нивото на кръвната глюкоза да спадне много ниско.

При хората без диабет, панкреасът спира производството на инсулин, като защита. При хората, които са си инжектирали инсулин, той продължава своето глюкозопонижаващо действие. В тези случаи, дори две питиета, изпити на гладен стомах, могат да причинят тежка хипогликемия.

Когато човек спортува и се почерпи с приятели след това (например изпие една бира след тенис), рискът за хипогликемия е още по-висок. Причина за това е, че физическата активност понижава нивата на кръвната глюкоза, дори часове по-късно.

Затова:

1.Никога не пийте алкохол на гладно

2.Не надхвърляйте мярката от едно питие за жените и две питиета за мъжете

Алкохолът засяга способността на тялото да се справи с хипогликемията. Ако сте пили късно вечерта, проверете нивото на кръвната си глюкоза преди лягане и приемете допълнителна закуска с въглехидрати преди сън, за да избегнете риска за нощна хипогликемия.

Предупреждение! Инжекцията с глюкагон не помага за овладяване на тежка хипогликемия, причинена от алкохол.

Глюкагонът има противоположно на инсулина действие и помага за овладяване на хипогликемия, причинена от прекалено много инсулин.

Хормонът глюкагон стимулира черният дроб да произвежда и освобождава повече глюкоза в кръвта. Алкохолът спира този процес.

Затова, хипогликемията, причинена от алкохол, се лекува с въглехидрат – таблетки с глюкоза, или бучки захар, или обикновено безалкохолно питие, подсладено със захар, или лигавицата на устата се намазва с мед. Ако състоянието не може да бъде овладяно, се търси бърза помощ, за да бъде инжектирана глюкоза интравенозно.

Алкохолът съдържа калории (7 калории на грам) и повишава нивото на триглицеридите в кръвта. Поради това, не е подходящо да се пие, ако имате проблеми с контрола на теглото и/или високи триглицериди (вид мазнини). „Биреният корем“ е често срещан при любителите на това питие.

Алкохолът намалява способността на черния дроб да изчиства мазнините от кръвта, като дори кара черният дроб да произвежда повече триглицериди.

Редовната, макар и умерена, консумация на алкохол уврежда нервите и може да задълбочи симптомите на невропатия като болка, мравучкане, изтръпване, намален усет.

Прекомерната употреба (три и повече питиета дневно) влошава очните усложнения при диабет и повишава кръвното налягане.

За да пиете умерено, разреждайте конценратите с обикновена вода, газирана вода или лед. Не пийте сладки вина и ликьори. Не използвайте за разредители безалкохолни напитки.

Най-добър избор е сухото вино – червено или бяло, според годишния сезон. При жените е допустима една чаша вино дневно (125 милилитра=15 грама алкохол=1 алкохолна единица=1 АЕ), при мъжете – две чаши вино дневно (250 милилитра=2 АЕ).

Червеното вино се смята за по-богато на антиоксиданти (полифеноли, биофлавиноиди) от бялото. Кожата и семките на червените гроздови зърна и съответно вината от червени сортове грозде съдържат биофлавиноида ресвератрол.

С този чистач на свободните кислородни радикали се обяснява защо нациите (французи, италианци, португалци), които пият червено вино, страдат по-малко от сърдечносъдови заболявания от нациите, които пият бира (англичани, германци, холандци).

Проучвания показаха също така, че почитателите на хубаво вино се хранят по-здравословно (то е важна част от средиземноморската кухня) от привържениците на бира, които предпочитат пържени картофи и наденици.